Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Ale | Bovengistend speciaalbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Ale bier

Ale is een biersoort die per definitie bovengistend is. De klassieke Ales worden van oorsprong vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gebrouwen. De ingrediënten zijn hetzelfde als die van pils, maar het verschil zit hem in de gebruikte mouten en de gisting.

Drie ale bieren
LeFort Sour Oaked, glas en fles
Lost Rosso

In Engelstalige landen worden alle bovengistende bieren tot Ale gerekend, uitgezonderd de Stouts en Porters. In het Oxford English Dictionary is te lezen: “any beer other than lager, stout, or porter”.

Ale is bier dat vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gebrouwen wordt. De ingrediënten die bij het brouwproces van Ale worden gebruikt zijn nagenoeg hetzelfde als die van pils, maar het verschil zit met name in de vergisting, een ale is per definitie bovengistend en pils is ondergistend.

De moutsoorten die worden gebruikt voor Ale zijn oneindig, terwijl voor pils alleen lichte mout wordt gebruikt. Bij Ale bier wordt namelijk naast de lichte mouten (die bij pils worden gebruikt) vaak ook een deel karamel- of geroosterde gerstemout toegevoegd. Hierdoor krijgt het bier zijn amber- of koperachtige kleur. Ale is bovengistend bier, hierin verschilt het dus ook van pils wat ondergistend bier is.

Oorspronkelijk kom Ale uit Groot Brittannië maar er zijn dusdanig veel verschillende types Ale dat deze ook overlap hebben met biersoorten die we in Nederland aanduiden. Zo is een gerstewijn ook een Ale, is een Amber bier een Ale en natuurlijk is de IPA ook een bepaalde soort Ale. 

Een aantal variaties op Ale bier zijn:

- Brown Ale: Een Brown Ale is een Engelse bierstijl met tonen van karamel, chocolade, toffee en noten, afkomstig van de geroosterde mout. Het bier is rond en vriendelijk en heeft maar weinig bitterheid. In dit speciaalbier is gebruik gemaakt van de moutsoort Münich. Het alcoholpercentage verschilt tussen de 4% en 6%.

- Cream Ale: Cream Ales worden gebrouwen om licht en verfrissend te zijn. Cream Ales zijn bieren van hoge gisting, maar ze ondergaan een lange periode van koude conditionering of lagering nadat de primaire gisting voltooid is. De Cream Ale is geen bitter speciaalbier. Het is een licht en verfrissend biertype. 

- Irish Red Ale: De Irish Red Ale is een Ierse bierstijl. Dit speciaalbier wordt met weinig hop gebrouwen, waardoor het geen bittere smaak heeft. De Irish Red Ale heeft een dieprode kleur. Bij het brouwproces zijn verschillende moutsoorten gebruikt, die resulteren in haar kenmerkende kleur en smaak, bijvoorbeeld karamel, toffee, biscuit en nootachtige aroma’s. Vaak wordt de Irish Red Ale met stikstof getapt, zodat het bier een mooie fijne schuimkraag krijgt. Dit bier is een uitgebalanceerd, gemakkelijk drinkbaar speciaalbier met een gemiddeld moutkarakter, vol van karamel en geroosterde tonen. De dieprode koperkleur komt van de caramout en een beetje hoog geëest graan.

- Mild Ale: Mild Ale is een biersoort met een moutige smaak. Dit speciaalbier heeft een donkere kleur en een gemiddeld alcoholpercentage tussen de 3% en 3,6%, maar er zijn ook Mild Ale’s die nog lichter zijn in alcoholpercentage. In en na de tweede wereldoorlog was de Mild Ale het populairste bier in Engeland.

- Old Ale: Old Ale is een vorm van sterk bier. De term wordt algemeen toegepast op donkere en moutige bieren uit Engeland. Over het algemeen hebben deze bieren een gemiddeld alcoholpercentage tussen de 6% en 8%, maar sommige Old Ales zijn voor de winter bedoeld, deze kunnen een alcoholpercentage van 10% bereiken door de warmte van het water tijdens het brouwen. Vanuit vroeger werd het bier in houten vaten bewaard. dit gebeurd nog steeds met het brouwen van Old Ales.

- Pale Ale (onderverdeling in Classic Pale Ale, India Pale Ale en American Pale Ale): Bekijk de pagina's over Pale Ale of IPA voor meer info.

- Strong Ale (English Old Ale & Scottish Ale): Strong Ales zijn speciaalbieren die een minimaal alcoholpercentage hebben van 7%. De smaak van Strong Ales zijn moutig en zoet. De kleur van dit speciaalbier kleurt van roodbruin tot bijna zwart door het gebruik van donkere moutsoorten. Onder Strong Ales vallen onder andere de English Old Ale en de Scottisch Ale.

- English Old Ale: English Old Ale is een speciaalbier dat ongeveer 1 jaar wordt bewaard voordat het gedronken wordt. Hierdoor kreeg het bier een scherpe en zure smaak. De term wordt nu toegepast op middelsterke donkere bieren, waarvan sommige worden behandeld om op traditionele Old Ales te lijken. Het alcoholpercentage van de English Old Ales zit tussen de 6% en 12%. 

- Scottish Ale: Onder deze benaming wordt doorgaans een type van sterke, bovengistende ale aangeduid, in Schotland oorspronkelijk bekend als wee heavy. De kleur varieert van amber, donkerbruin tot donkerrood. Dit biertype werd na de Eerste Wereldoorlog, samen met andere Britse bieren, populair op het Europese vasteland. Belgische, maar ook Nederlandse, brouwerijen begonnen hun eigen versies te brouwen, doorgaans met Schots of Engels klinkende namen. De Nederlandse brouwers begonnen met brouwen toen de Scottish Ale bekend werd op Europese bodem. 

Cookie instellingen