Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Oud bruin | Donkerbruin bier van lage gisting

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Oud bruin bier

Oud bruin bier is donkerbruin, vaak erg zoet bier met een laag alcoholpercentage. Het bevat ca. 3.5% alcohol en een stamwortgehalte van 7 tot 0,5% plato.

Oud bruin bier
Heineken Oud Bruin
St.Bernardus Abt 12 Barrel Aged Sour flesje met glas

In Nederland is 'oud bruin bier' donkerbruin van kleur, vaak erg zoet en heeft het een laag alcoholpercentage. Het heeft een alcoholgehalte van ca.3,5% en een stamwortgehalte van 7 tot 9,5% Plato (7 tot 9,5 gewichtsprocenten van de wort moet bestaan uit opgeloste stoffen: suikers), waaraan achteraf soms nog suiker is toegevoegd.

In Nederland is het een bier dat meestal bereid wordt middels late gisting, oftewel ondergisting (gisting bij lage temperaturen).  Oorspronkelijk werd bier waarvan de gisting mislukt was gezoet, zodat het alsnog verkocht kon worden. Tegenwoordig is verdund bier, dat door een extra filtering na de gisting wordt verkregen, als basis. Oud bruin kan zeer goed uit een slank pilsglas gedronken worden en wordt vaak gedronken bij wildgerechten.

Nederlands Oud Bruin is niet te verwarren met Vlaams oud bruin (ook wel Vlaams rood bruin genoemd).

Vlaams Oud Bruin is heel ander bier

In Vlaanderen is Oud Bruin de benaming voor het streekproduct Vlaams oud bruin (ook wel Vlaams Rood Bruin). Deze bieren ontstaan door een gemengde gisting. Het basisbier ondergaat hierbij een bovengisting waarna het bier in foeders gerijpt wordt waar wilde gisten en bacteriën hun invloed op het bier kunnen uitoefenen. Bij deze rijping op eikenhouten vaten (foeders), ontstaat een gewenste melkzuurinfectie, waardoor het bier een zurige smaak krijgt.

Dit proces kan ontstaan doordat de melkzuurbacterie in de foeders voldoende zuurstof krijgt om zich verder te ontwikkelen en de interactie tussen bier, hout en micro-organismen zorgt ervoor dat de zurigheid verzacht wordt en een meer fruitige smaak ontstaat. Dit Vlaamse bier wordt ook gebruikt als basis voor fruitbieren. Brouwers van het traditionele Vlaams Oud Bruin zijn bijvoorbeeld Liefmans en Rodenbach.

Cookie instellingen