Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Ceuterick

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Ceuterick

Bierbrouwerij Ceuterick was een bierbrouwerij uit Asper (België).

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 1961 gesloten (63 jaar actief geweest)

  • Straat

    Steenweg 37

  • Plaats

    Asper

  • Provincie

    Oost-Vlaanderen

  • Land

    België

Achtergrond informatie

Voormalige Brouwerij Vander Straaten (later Ceuterick) had ook een woonhuis, de vroegere koetshuizen, en bedrijfsgebouwen ingeplant op de hoek met de Hoogstraat tgov. de kerk.

CEUTERICK; 1898-1924

Odilon Ceuterick, die sinds 1886 een traditioneel landbouwstokerij uitbaatte, diende in 1898 een aanvraag in tot het oprichten van eene handbrouwerij. Twee jaar later verbouwde hij de voorgevel van de brouwerswoning, terwijl de bedrijfsgebouwen in 1905 grondig werden gerenoveerd.   

Lees ook

DE WINNE;1924-1965

In 1924 nam Jérôme De winne de brouwerij van Firmin Ceuterick over. Hij moderniseerde de zaak en installeerde onder andere een a-sychrone driefasen-elektromotor gefabriceerd door de firma Constructions Electriques de Belgiques. De inrichting van de brouwzaal werd verwezenlijkt door de firma Lievens te Oudenaarde. Het bronwater werd uit twee putten opgepompt : een gemetste van 27 meter en een geboorde van 28 meter. Jerome brouwde tot aan zijn dood in 1941. Daarna werd het bedrijf, ook brouwerij De Toekomst genoemd, verdergezet door zijn weduwe en een ingehuurde brouwingenieur.

In 1950 beëindigde Jean De Winne zijn studies van brouwmeester en nam hij het roer over. Met ingang van 1949 begon men voor de brouwerij Haecht bleke bieren (Export, Bock,..) te verdelen, naast mineraal water en limonade van de Compagnie Générale des Eaux de Spontin. Vanaf 1952 werden er ook binnen- en buitenlandse speciale bieren verhandeld. De sterke concurrentie van de grote brouwerijen maakt het brouwen echter van langs om minder rendabel en in 1965 viel de brouwerij De Winne stil. 

Jérome De Winne brouwde twee bieren van hoge gisting, met name Kriekenbier en Bruin Zottegems. Ze werden verhandeld in tonnen (150 l.), presvaten (50 l.) en champagneflessen (3/4 l.). Kriek werd ook op halve flessen (33 cl.) getrokken. Kriekenbier was een natuurgerijpt bier. De jeneverflessen werden een goede zes maanden op pijpen (t;t;z; tonnen van 800 l.) gerijpt. Op het einde van de jaren dertig experimenteerde de brouwer ook nog met Spécial en Dubbel bier en met Mars. Onder de nieuwe bedrijfsleider, Jean De Winne, werd het Bruin Zottegems omgedoopt tot Venus, een bier dat ook gebotteld werd op flesjes van 33 cl. met kroonkurk. Gemiddeld had de brouwerij vier arbeiders in dienst. Men beschikte over drie ketels en er werd twee tot driemaal per week gebrouwen waarbij er ongeveer 78 hektos per brouwsel werden geproduceerd. In 1939 stortte Jérome De Winne 10.675 kg. en was hiermee de kleinste van de op dat moment bestaande Zottegemse brouwerijen. De afzetmarkt bestreek het Zottegemse en voor een stuk ook het hinterland van Oudenaarde. In Kruishoutem brouwde ten andere een broer van Jérome. De brouwerij had geen cafés in eigendom of in huur. Wel ging men vanaf 1951, door tussenkomst van de brouwerij Haecht, bepaalde herbergen kontraktueel binden, onder andere Café Bieken, De Warande, Café Oudenhove, Belle Alliance, t Lustig Wiel,...  

Bedrijvigheid stopgezet in 1961.

Cookie instellingen