Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Van den Berghe

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Vanden Berghe

Brouwerij Vanden Berghe was een bierbrouwerij uit Hamme, Oost-vlaanderen (België).

Brouwerij van den Berghe

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Lees meer over de geschiedenis van Brouwerij Den Hert & Brouwerij Van den Berghe in Hamme (Oost-Vlaanderen, België). Deze informatie werd ons toegezonden door Bert Van den Berghe – kleinzoon de Clement en zoon van Gaston Van den Berghe.

Historiek woonhuis “’t Boerenhol”

In 1856 werd het woonhuis gebouwd door een zekere François Boel. Een witsteen met zijn naam en datum is ingemetseld in de achtergevel maar geeft geen duidelijkheid of dit de aannemer of de architect was. De naam van de uiteindelijke opdrachtgever is onbekend. Door overlevering werd mij gezegd dat de oorspronkelijke bouwheer een vrijgezel was die deze herenwoning voor zich liet optrekken. De naam “Boerenhol” is eigenlijk een vervorming van het oorspronkelijke “Boerenhof” zoals deze boerderij in de volksmond genoemd werd. Achter het woonhuis stonden 4 huisjes die bewoond werden eerst door huurders en later door de knechten. Daartegenover stonden stallingen voor de boerderij die later zouden omgevormd worden tot brouwerij.

Emilia Van Osselaer, de drijvende kracht van de brouwerij

Emilia was eerder gehuwd in Waasmunster met Alphonsus Schulte op 20 februari 1906. Alphonsus Schulte was reeds brouwer aan het Stationsplein te Hamme maar overleed op 22 april 1909 op 32-jarige leeftijd.

De jonge weduwe Emilia bleef niet bij de pakken zitten en huwde op 23 januari 1912 met Clement Van den Berghe een molenaar uit Berlare, samen kochten zij het Boerenhol op 13 september 1912 om hier Brouwerij Den Hert op te richten.

Clement van den Berghe en pasfoto van Emilia van Osselaer

De Eerste Wereldoorlog : 28 juli 1914 – 11 november 1918

België werd geteisterd door twee oorlogen in amper 25 jaar. De brouwers hadden het lastig want alle koper en brons werd door de Duitse bezetter opgeëist voor aanmaak van munitie en wapens. In augustus 1914 woedde de eerste wereldoorlog in alle hevigheid, brouwer Clement was niet van gisteren en demonteerde alle filters en machines en verstopte ze in de dakgoten van het woonhuis. Hij bedekte alles met een dikke laag stro zodat overvliegende vliegtuigen geen weerkaatsing van metaal konden waarnemen. De tanks werden ingesmeerd met een speciaal product op basis van biergist en de Duitse officieren dachten dat het voor hen slechts waardeloos ijzer was. Na de oorlog vroegen Belgische legerofficieren om een grote voorraad wapens en munitie te mogen dumpen in de tuin van de brouwerij, brouwer Clement weigerde prompt en wou – neutraal waarvoor de familie Van den Berghe steeds gekend was - met oorlog niets meer te maken hebben – op dat ogenblik de enige juiste beslissing, voor verzamelaars achteraf misschien spijtig…??

Gevolg… alles werd in de Durme gekieperd en later beetje bij beetje weer opgevist als museumstuk voor het museum Van Bogaert-Wauters. Eten was schaars, maar er was nog familie in Berlare, een grote familie boeren…en hier was alles te verkrijgen !

Na de Eerste Wereldoorlog floreerde de brouwerij, de afbetalingen verliepen vlot en bijna ieder jaar werd een nieuwe café gebouwd. De zaken draaiden op volle toeren, de economie herleefde de opvolging moest verzekerd worden en zoon Gaston werd naar de brouwersschool Sint Lieven te Gent gestuurd.

Lees ook

Gaston en Elisabeth Op 11 augustus 1942 huwde Gaston Van den Berghe, geboren te Hamme op 27 mei 1913 met Elisabeth De Pillecyn uit de Noordstraat te Hamme. Op 17 maart 1946 overlijdt Clement Van den Berghe en neemt zoon Gaston de brouwerij over en veranderde ook de naam van “Brouwerij Den Hert” naar “Brouwerij Van den Berghe”.

Een Kriekske zonder gelijke

Brouwer Gaston zat ook niet stil en trachtte de brouwerij zo goed mogelijk uit te bouwen met alle kennis die hij had opgedaan. In de brouwkelder stonden 9 stalen kuipen met een totale capaciteit van 60.000 liter. Het kriekenbier werd gerijpt in eikenhouten staanders in een aparte kelder. In totaal konden 91.000 liter van dit paradepaardje worden bewaard in 6 vaten van elk 12.500 liter en 2 van 8.000 liter. De techniek was eenvoudig : er werd gestart van oud blond bier van spontane gisting en met een laag alcoholgehalte, daarbij voegde de brouwer witte suiker en Noordkrieken, deels uit eigen boomgaard deels aangekocht op de veiling. Wanneer alle krieken op de bodem gezakt waren was de Kriek theoretisch klaar. In de praktijk liet men hem nog verschillende maanden rijpen en werd dan pas gebotteld. Het resultaat was een roodbruin bier met 15° alcohol en met de smaak van een oude Bourgogne. Daar er in die tijd geen additieven gebruikt werden verdween het schuim bijna onmiddellijk na het serveren. Deze Superkriek Ruby die helemaal niet te vergelijken is met de huidige fruit-brouwsels werd tot in Gent geleverd in kleine buikflesjes maar vooral in herbruikbare Champagneflessen met kurk.

Andere bieren waren: 

- Forta (donker bier van hoge gisting)
- Speciale hert (amber hoge gisting)
- Klauwaert (blond lage gisting)
- Super (blond hoge gisting)

Met dit assortiment werden alle bestaande brouwtechnieken toegepast nl. spontane gisting, lage gisting en hoge gisting.

Eind jaren 50 kregen alle kleine brouwerijen het knap lastig, de opkomst van de televisie hield de mensen thuis en cafébezoek werd minder populair. Bovendien deed de modernisering zijn intrede, houten bakken werden vervangen door plastiek, houten tonnen werden vervangen door aluminium en later roestvrij staal. De opkomende supermarkten waren een grote concurrent voor leveringen aan particulieren en brouwer Gaston gaf er als brouwer (biersteker) de brui aan en schakelde over als depothouder voor brouwerij Roman uit Mater en brouwerij Bosteels uit Buggenhout dit tot 1981.

Logos van bieren van de brouwerij

Gezien niemand van de kinderen interesse had om in het ouderlijk huis te wonen werd dit in 1996 verkocht. De kinderen van Gaston en Elisabeth wilden het levenswerk van hun grootouders en ouders niet laten verloren gaan en koos voor een koper - toevallig ook een bierhandelaar - die de brouwerswoning zou renoveren i.p.v. afbraak of verkaveling. Zo werd er doelbewust zorg gedragen voor een stukje Hams erfgoed met een rijke geschiedenis.

De Brouwerij Van den Berghestraat

Brouwerij van den Berghestraat In 2019 verscheen van de hand van André Van Bossche een boekje over “Brouwerijen en Brouwers in Hamme”. N.a.v. de bijhorende overzichtstentoonstelling schonk Bert Van den Berghe, jongste zoon van Gaston, zijn resterend brouwerij-archief aan de Heemkring Osschaert VZW.

Auteur: Bert Van den Berghe – kleinzoon de Clement en zoon van Gaston Van den Berghe - 17/08/2021

Cookie instellingen