Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Praght | Bierbrouwerij uit Dronten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Praght

Brouwerij Praght is een bierbrouwerij uit Dronten (Nederland) die is opgericht in 2007. Deze brouwerij heeft 2 bieren in het assortiment.

Praght header image
brouwerij Praght de Flevo Bock
Praght logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Brouwerij Praght

Brouwerij Praght heeft 2 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brouwerij Praght!
  • Praght Flevobock - Bock - 6,5%

    De Praght Flevobock is heerlijk door de Karamel en gebrande mouten met een vleugje kardemom en een lichte rooktoets. In het aroma van dit bier vind je karamel, mout, noten en nootmuskaat. De smaak is mild met een (licht) bittere afdronk.

  • Praght Back in Black - India Pale Ale - 9%

    Praght Back in Black heeft een bittere, zoete en hoppige smaak. De smaak van grapefruit, gebrand mout en chocolade zijn terug te vinden in het bier. Het bier heeft een bittere afdronk en de smaak blijft lang hangen. 

    Achtergrond informatie

    Ambachtelijk Bier uit Dronten sinds 2007.

    Brouwerij Praght is ontstaan vanuit een levenslange passie voor bier. Al in 1986, op 14-jarige leeftijd, is eigenaar Maurice Bouma begonnen met het thuis brouwen van bier met een zelfgebouwde brouwinstallatie!

    Wat begon met het het thuis brouwen van bier met een eigen gemaakte brouwinstallatie is uiteindelijk uitgegroeid tot wat het nu is: een brouwerij van Praghtige kwalitieits bieren!

    En het einde is nog niet in zicht. Zo beschikken wij sinds januari 2017 ook over een eigen distilleerderij en mouterij en staan er nog meer zaken op stapel.

    Hou de website en Facebook-pagina van brouwerij Praght in de gaten voor het laatste nieuws omtrent de brouwerij en andere activiteiten.

    De brouwerij verzorgt ook rondleidingen & proeverijen vanaf 10 personen à € 13,50 per persoon. Wil je meer informatie hierover? Dan kun je ze gerust een mailtje sturen naar: info@brouwerijpraght.nl

    PRAGHTIGE MENSEN

    Buiten de pure grondstoffen die zij voor hun ambachtelijke bieren gebruiken kent de brouwerij nog een bijzonder ingrediënt. Praght bier wordt namelijk gebrouwen samen met mensen die normaal buiten het reguliere arbeidsproces vallen of die een zetje in de rug nodig hebben. Brouwerij Praght geeft mensen een positieve impuls met het verzorgen van dagbesteding en werk- en leertrajecten. Dit is het ingrediënt dat hun bier net dat beetje extra’s geeft!

    Er zijn zeker nog enkele plekken beschikbaar voor enthousiaste cliënt medewerkers. Ze bieden een beschermde werkplek met gediplomeerd personeel. 

    Lees ook

    De hoofdvestiging van de brouwerij is in Dronten, naast de hoofdvestiging heeft de brouwerij ook een verstiging in Lelystad Batavialand. Beide locaties zijn een zorgbrouwerij, stokerij en mouterij met werk-of kunstateliers voor het maken van drankgerelateerde producten. 

    Historie Brouwerij Praght

    TriAde

    In 2002 is in Amsterdam Brouwerij de Prael ontstaan. In deze brouwerij wordt door mensen met een chronische psychiatrische aandoening op een ambachtelijke wijze bier gebrouwen. De tijdens het bezoek en de daarop volgende contacten hebben het enthousiasme bij de bezoekers doen groeien. De bezoekers hebben zich, mede op basis van hun enthousiasme tot TriAde gewend met de vraag of TriAde bij het realiseren van een vergelijkbaar project in Flevoland kan en wil ondersteunen. Deze vraagstelling is door hun positief beantwoord. Het daaruit voortvloeiend project heeft als merknaam Brouwerij de Praght meegekregen.

    Leer- en werkproject

    De brouwerij komt in een van de schuren van het praktijkcentrum waar ook een proeflokaal komt. De ambachtelijke bierbrouwerij Praght in Dronten krijgt 166.000 euro subsidie van de provincie. Volgens initiatiefnemer Chris Burgers is daarmee het benodigde geld, 550.000 euro, binnen. Praght wil voor de Lelystadse Brouwerij Klok mensen opleiden of stageplaatsen bieden.

    Het gaat om een speciaal leer- en werkproject voor mensen met langdurige, psychiatrische problemen. Het werk in de brouwerij, dat in december begint, moet de kwaliteit van hun leven verbeteren. Met slijterijen in Dronten en omgeving zijn afspraken gemaakt over de afname van het bier. Burgers laat zich niet afschrikken door het faillissement van Klokbier in Lelystad. Praght is volgens hem als sociale firma niet louter afhankelijk van de afzet en krijgt ook subsidie voor de werknemers in de brouwerij.

    Brouwinstallatie

    Op 1 september 2007 was de brouwerij al gerealiseerd en kwam al het de eerste proefbrouwsels. De lagertanks werden februari 2008 geinstalleerd en nam Bierbrouwerij Praght de brouwinstallatie over van van Brouwerij de Prael uit Amsterdam en heeft een capaciteit van 5 hl. Brouwmeester van de brouwerij wordt Maurice Bouma, die op 14-jarige leeftijd hobbymatig al startte met het brouwen van bier met de intentie dit later professioneel op te pakken. Zijn droom is uitgekomen. Het bier werd in 2009 vooral afgezet in lokale slijterijen en het naastgelegen proeflokaal 't Praghthuys (Wisentweg 5). Daarnaast was het verkrijgbaar in plaatsen als Joure, Deventer, Ermelo en Almere.

    De perfecte aanvulling

    Brouwerij Praght ligt aan de rand van Dronten en er wordt gemiddeld 1.000 liter per week aan Praght-bier gebrouwen. Al het werk wordt gedaan door mensen die langdurig werkloos zijn of mensen met psychiatrische problemen. Voor vele een opstap tot het reguliere arbeid. Het proces van bier brouwen is heel geschikt voor deze mensen, stelt de regiomanager van TriAde. Je kunt het goed opdelen in fases; zoals mout malen, flessen afvullen, kroonkuren op flesjes doen, etiketten plakken en het verpakken van het bier. Maar ook kantinewerk hoort er bij. Het is veel handwerk en bier is bovendien een product dat veel mensen aanspreekt. De vestiging van een brouwerij in Dronten is volgens TriAde eigenlijk niet meer dan logisch. Houtbewerking en kaarsmaken doen we al maar is trendgevoelig. Bier minder en hiervoor kunnen de grondstoffen in Flevoland verbouwt worden. Graan, hop, gerst. Een een brouwerij is ook een keer wat anders. Een paar soorten bier kun je goed in de markt zetten en houden.

    Moutschuur

    Op het verlanglijstje van TriAde staat nog een moutschuur. Voordat je bier kunt brouwen moet je de gerst eerst laten ontkiemen. Dat gebeurt nu nog in het buitenland. Maar het zou geweldig zijn als we dat uiteindelijk kunnen doen in onze eigen mouterij, in Dronten. In 2009 werd er 200 hl. gebrouwen. In 2010 wordt een verdubbeling van deze hoeveelheid verwacht. Er zijn in 2010 verschillende brouwerijhuurders die gebruik maken van de brouwfaciliteiten van Brouwerij Praght. Onder andere De Eem, Florindia en de muifelbrouwerij. Maar ook andere belangstellende kunnen gebruik maken van de installatie. Begin 2010 zal de brouwinstallatie worden aangepast: groter vermogen om sneller te kunnen verhitten en grotere diameter leidingen. Hiermee wordt een tijdwinst geboekt van drie uur per brouwsel alsook een kwaliteitsverbetering van het bier. In 2010 zullen tevens een tweetal liggende 10 hl lager tanks worden geplaatst.

    Zelfstandige onderneming

    In 2017 heeft zorginstelling Triade besloten dat het andere plannen heeft met de schuur van brouwerij de Praght. Daarom gaat de brouwerij verder als zelfstandige onderneming en heeft Triade het bedrijf overgedragen aan brouwer Maurice Bouma, die Praght al bijna 10 jaar runt.

    Bouma is nog op zoek naar een nieuw pand in Dronten zodat de Traide-cliënten nog gewoon bij de brouwerij kunnen blijven werken. Bouma denkt erover om op de nieuwe locatie de capaciteit iets te verhogen, zodat het brouwen van de verschillende speciaal bieren wat efficiënter en rendabeler wordt.

    Brouwerij Praght in het nieuws

    • Verschillende bieren

      Eerste Nederlandse favoriete bierlijst

      De lijst bevat 36 Nederlandse bieren, gekozen door gediplomeerde bierkenners, brouwers en bekende Nederlandse bierliefhebbers.

      De lijst kent geen ranking, enkel een beoordeling over smaak, karakter en bereidingswijze. 

    • PINT Bokbierfestival

      PINT Bokbierfestival: Prijswinnaars

      Klein Duimpje Slobberbok is op het 38e PINT Bokbierfestival uitgeroepen tot Beste Bokbier van Nederland 2015. 

      Het festival vond plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

    Cookie instellingen