Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Ageviewers stopt ermee en start rechtszaak

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Ageviewers stopt ermee en start rechtszaak

30 september 2015 om 09:30

Ageviewers stopt ermee. Het systeem waarmee slijters en (in theorie) supermarkten zich ervan kunnen verzekeren geen druppel alcohol en ook geen tabak te verkopen aan minderjarigen, wordt woensdag gestaakt.

Ageviewers

In plaats daarvan gaat Ageviewers procederen tegen de supermarkten, om te beginnen tegen Jumbo en de branche-organisatie CBL. 'Dat kan zomaar om honderden miljoenen gaan', zegt Dirk Benschop van Ageviewers. 

Lees ook

Ageviewers sinds 2007

Het systeem werd in 2007 gelanceerd en draait sindsdien bij 84 slijters en bij de 14 supermarkten van Support & Co. Van de andere supermarkten heeft alleen C1000 (inmiddels opgegaan in Jumbo) er op kleine schaal mee gewerkt, maar is er weer mee gestopt. Volgens Benschop willen de supermarkten er niet aan omdat het systeem té effectief is. 'Ze raakten daardoor omzet kwijt, want door ons systeem kon je echt niet verkopen aan minderjarigen.' 

Volgens Benschop besloten de supermarkten gezamenlijk geen zaken te doen met Ageviewers. 'Dat betekent dat er sprake is van een kartel, en dat is verboden.' Hij heeft een rechtszaak aangespannen, en die kan lang duren. Eerst moet worden bewezen dat er sprake is van een kartel, daarna moet de schade worden vastgesteld en de vergoeding worden binnengehaald.

Bekijk hoe Ageviewers behoort te werken (2011)

Cookie instellingen