Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alcohol meest schadelijk voor mannen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alcohol meest schadelijk voor mannen

22 januari 2014 om 10:45

Een onderzoek rond alcoholgebruik bij mannen en vrouwen heeft aangetoond dat alcohol schadelijker is voor mannen dan voor vrouwen

dronken mannen

Een onderzoek van het University College toont aan dat het gebruik van alcohol voor mannen schadelijker is dan voor vouwen. Zo kan veel en langdurig alcoholgebruik bij mannen ernstig het geheugen beschadigen. De resultaten van het onderzoek verschenen in het tijdschrift Neurology. 

Lees ook

Opzet onderzoek

Het onderzoek duurde 10 jaar en werd uitgevoerd bij 5054 mannen en 2099 vrouwen tussen de 44 en 69 jaar.  In deze periode werden de proefpersonen drie keer onderzocht. Zo werden de achteruitgang van de geheugen en de uitvoerende functies van de hersens getest.

Resultaten onderzoek: schade bij mannen het grootst

De mannen die veel dronken hadden last van ernstige geheugenproblemen. Het gaat hier om mannen die tien jaar minstens 0,03 liter alcohol per dag dronken. Dit staat gelijk aan ongeveer twee glazen bier per dag. Gemiddeld kwamen bij de zware drinkers deze problemen anderhalf tot zes jaar eerder dan bij mannen die geen of weinig alcohol dronken. Uit een eerder onderzoek bleek ook al dat mannen sneller verslaafd raken aan alcohol dan vrouwen.

Een vrouw moest minstens 0,017 liter alcohol per dag drinken, voordat zij een stevige drinker werd genoemd. Dit komt omdat vrouwen een andere spiermassa hebben dan mannen. De hersens van vrouwen waren minder beschadigd dan die van de mannen. Volgens het onderzoek zou het hormoon oestrogeen daar een rol bij kunnen spelen, omdat dit hormoon een soort bewaker is voor de hersenen.

Cookie instellingen