Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Artsen willen verbod op sportsponsoring door biermerken

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Artsen willen verbod op sportsponsoring door biermerken

30 december 2014 om 14:29

Volgens Britse artsen hoort reclame voor alcohol niet huis op voetbalshirts of langs hockeyvelden. Thierry Devreker, een kinderarts uit Brussel vindt dit een goed idee. Alleen vreest hij dat het effectief invoervan hiervan veel geld gaat kosten. 

bier en voetbal

Biermerken in voetbal

Als voetballer Romelu Lukaku een doelpunt maakt voor Everton, doet hij dit met Chang op zijn shirt, een Thais biermerk. Mensen die naar de Champions League kijken worden doodgegooid met reclame voor Heineken. De hoogste voetbalafdeling in België heet de Jupiler pro League. Voetbal, maar ook andere sporten, rekenen op alcoholproducenten om hun kas te spekken.

Lees ook

Advertenties voor alcohol doet jongeren meer drinken

Dit vinden een groep Britse artsen en gezondheidsprofessionals een probleem. In een brief aan de krant The Guardian roepen ze de regering op om een einde te maken aan het sponsoren van sport door producenten van alcoholische dranken. ''Blootstelling aan advertenties voor alcohol doet jongeren meer drinken, en dan op jongere leeftijd'', is hun argument.  ''Zouden sporten geen gezonde levenstijl moeten promoten?'' vragen ze zich af.

Verbod niet realistisch

Kindergastro-enteroloog Thierry Devreker van het UZ Brussel klaagt al langer over de verwevenheid tussen alcohol en sport. ''De biermerken weten dat ze zichtbaarheid krijgen en een bepaald imago creëren door sporten te sponsoren. Ik vrees dat een verbod niet realistisch is. De overheid wil de accijnzen niet mislopen, de bonden en de clubs willen hun inkomsten niet kwijt raken. Maar ik sta er wel achter.''

Uit eerder onderzoek van Devreker blijkt dat jonge sporters drinken dan hun leeftijdsgenoten. ''Daar spelen verschillende factoren in mee. Van groepsdruk tot de Rode Duivels die met hun gezicht op een blikje Jupiler staan.''

Cookie instellingen