Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bavaria begint opnieuw in Afrika

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bavaria begint opnieuw in Afrika

25 april 2014 om 12:30

Bierbrouwer Bavaria is van plan het opnieuw te proberen met een eigen brouwerij in Afrika. Het Nederlandse familiebedrijf heeft zijn belang in het Ethiopische Habesha Breweries uitgebreid tot 54 procent. 

Bavaria
Heineken Experience
Bavaria logo

Bavaria is al zeven generaties in handen van de ondernemers familie Swinkels. Afgelopen jaar was de brouwerij goed voor 5,8 miljoen hectoliter bier, waarvan er 2,1 miljoen hectoliter in Nederland werd verkocht. Bavaria richt zich vooral op Afrika, het Midden-Oosten en Italië voor de groei. 

Bavaria in Afrika

Centraal in de Afrikaanse ambities stond aanvankelijk Zuid-Afrika, waar Bavaria tot kort geleden ook een eigen brouwerij bezat. Deze werd plotseling verkocht in 2011. In 2012 bleek dat zij toch een eigen Afrikaanse brouwerij wilde hebben. Bavaria begon met het participeren in de bouw van een nieuwe fabriek in Ethiopië, Habesha Breweries.

Lees ook

Bavaria nam een belang van 35 procent op zicht. De rest was in handen van een grote groep lokale aandeelhouders. Bavaria deed het destijds met een kapitaalstorting van 2,2 miljoen euro, met de verplichting om later nog anderhalf miljoen euro bij te storten. Vorig jaar vond echter een veel grotere bijstorting plaats, van ruim 5 miljoen euro. Daar stond tegenover dat Bavaria een meerderheidsbelang van 54 procent in Habesha Breweries in handen kreeg.

Grote investering

Bavaria is op de bier wereldmarkt een kleine speler en moet creatief zijn om een vuist te maken tegenover brouw giganten als AB-Inbev en Heineken. De investering in Habesha is een verrassende manier om een rol te kunnen spelen op de Ethiopische biermarkt, die de afgelopen jaren werden ontdekt door de grote spelers.

Bavaria moet zijn positie in Ethiopië met de kleine brouwerij vanaf de grond af opbouwen, en heeft daarbij bovendien te maken met bijna achtduizend kleine lokale aandeelhouders. Binnen de raad van commissarissen houdt een afzonderlijke commissie de investering in Ethiopië dan ook nauwlettend in de gaten.

Cookie instellingen