Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Eén op vijf huishoudens slaat bier in voor accijnsverhoging

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier inslaan voor jaarwisseling door accijnsverhoging

23 december 2013 om 14:54

Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de accijns op bier vanaf 1 januari 2014 met 5,75 procent wordt verhoogd. Winkeliers zijn van plan om dit aan de consument door te berekenen.

Reden voor 1 op de 5 huishoudens om voor de jaarwisseling nog even snel ladingen bier in te slaan.

Bier inslaan voor jaarwisseling door accijnsverhoging

Accijnsverhoging leidt tot hamstergedrag

Afgelopen Prinsjesdag werd het bekend gemaakt:  er komt wéér een accijnsverhoging op bier! Daarom is één op de vijf huishoudens (19%) van plan om nog snel even langs de supermarkt te gaan om voor het nieuwe jaar veel bier in te slaan, zo blijkt uit onderzoek van de ING.

Bier kopen in het buitenland

Een kwart van de huishoudens in Nederland heeft aangegeven in het nieuwe jaar bier in het buitenland te kopen. Duitsland en België krijgen er dus veel Nederlandse klanten bij, vooral van huishoudens uit de grensprovincies.

Lees ook

"Je ziet een verschil: in de Randstad blijven mensen gewoon hun drank lokaal kopen. Maar in Limburg bijvoorbeeld geeft 60 procent van de huishoudens die alcohol kopen aan dat ze voortaan over de grens drank gaan inslaan. Ook in de andere grensprovincies zie je een sterke toename van mensen die over de grens gaan kopen.", aldus Marten van Garderen, econoom bij de ING.

drank kopen over de grens

Winkelier berekent accijnsverhoging door aan consument

Het is de verwachting dat winkeliers de accijnsverhoging in het nieuwe jaar doorberekenen aan de consument. Hierdoor zullen de prijzen dus weer gaan stijgen. Overigens blijven de prijzen van bier in onze buurlanden Duitsland en België gelijk. Daardoor wordt bier in het buitenland kopen nog aantrekkelijker

Ook een voorraad opbouwen voor 2014? Kijk even bij de bier aanbiedingen!

Cookie instellingen