Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier onder de 18 jaar toch niet zo slecht

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier onder de 18 jaar toch niet zo slecht

04 december 2014 om 13:08

Volgens nieuw langdurig onderzoek van de Utrechtse neuropsychologe Sarai Boelema is er geen bewijs dat jongeren slechter gaan presteren door alcoholgebruik.

Bier onder de 18 jaar toch niet zo slecht

Nix 18 voor niets!

Drank op jonge leeftijd is slecht voor je hersenen. Daarom mogen jongeren ook niet drinken. Sinds januari dit jaar geldt er zelfs een alcoholverbod tot achttien jaar in plaats van zestien jaar. Maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat die gevolgen voor het brein veel minder groot zijn dan we denken.

Onderzoek van Sarai Boelema

De neuropsycholoog, die morgen promoveert op dit onderzoek, testte 2.230 jongeren op hun 11de en 19de. Ze verdeelde ze in zes groepen, van niet-drinkers tot zware drinkers. De 'zware' drinkers sloegen ten minste één keer per week bij één gelegenheid zes glazen of meer achterover, vier jaar lang.

Gemiddeld ging het om vijftien glazen per week. Drank gaf geen verhoogd risico op afwijkingen in het cognitief functioneren, aldus Boelema. "Zelfs niet bij de zware drinkers." Ook ingewikkelder testen, die probleemoplossend vermogen toetsen, lieten geen verschil zien.

Verslaafde jongeren

Boelema heeft nu voor het eerst een grote groep jongeren gevolgd die een dwarsdoorsnede van de bevolking vormt. Het huidige beeld is volgens Boelema namelijk vooral gebaseerd op onderzoek naar alcoholverslaafde pubers.  "De cognitieve schade die dat kan opleveren, is ten onrechte veralgemeniseerd. Bovendien hebben verslaafden vaak psychische problemen. Mogelijk verklaart dat hun slechte cognitieve prestaties." 

Lees ook

Volgens Boelema is er meer onderzoek naar het effect van alcoholgebruik door jongeren nodig. Haar onderzoek lijkt erop te wijzen dat de effecten van alcohol op het puberende brein subtieler zijn dan tot nu toe werd aangenomen.

Vrijwel alle bestaande studies vergelijken problematische drinkers met niet-drinkers. Dat de drinkers slechter functioneren zegt volgens Boelema niet zo veel. "Het is onduidelijk of dat oorzaak of gevolg is van het alcoholgebruik. En over pubers die soms drinken, zegt het helemaal niets."

"Alcohol is wel slecht voor kinderen"

In de Volkskrant is staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid kritisch op het onderzoek. "Dat alcohol slecht is voor kinderen staat als een paal boven water. Tegenover dit onderzoek staan tal van onderzoeken naar de schade door alcohol bij ongeboren kinderen, door comazuipen, en de relatie met probleemgedrag en onderzoeken naar bijvoorbeeld korsakov."

Nix 18 dus voor niks?

Cookie instellingen