Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier van walvisballen in IJsland

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier van walvisballen in IJsland

14 januari 2015 om 10:00

In IJsland gebruiken ze wel een heel apart ingrediënt om een lekker biertje te brouwen. Het bier Hvalur 2 wordt gemaakt door brouwerij Steðji en een van de ingrediënten van het bier is: walvisballen. 

 

Ijslands winterbier wordt gemaakt van walvisballen

Bier van walvisballen

De scrotums van de gewone vinvis worden volgens een oude traditie eerst gezouten en gerookt, voordat ze in een langdurig proces worden verwerkt tot bier. Per brouwproces wordt tenminste één teelbal van zeezoogdier gebruikt. Er gaat volgens de eigenaar van de brouwerij, behoorlijk wat voorbereiding aan het recept vooraf.

''We willen een lekker, kwalitatief winterbiertje maken met echte sfeer van de Thorri (zo wordt de winter genoemd in IJsland), dus vandaar dat wij hebben gekozen voor gerookte teelballen om de authentieke smaak te verkrijgen. We steken veel energie in het brouwen van perfecte  Thorri-biertje'' vertelt Dagbjartur Ariliusson van Steðji.

Walvismaag

bier met walvisballen Elke winter worden speciale Thorri-biertjes gebrouwen, volgens de IJslandse traditie. Was dat vorig jaar nog Hvalur Thorri gemaakt uit de inhoud van walvismaag, dit jaar was Hvalur 2  aan de beurt met een wat intiemer recept. De Vesturland Public Health Safety had eerder het gebruik van de geslachtsdelen in het bier verboden.

Lees ook

Ook Hvalvur Thorri werd verboden door de instatie omdat het darmen en ingewanden van de vinvissen bevatte. Een paar dagen later werd de verkoop ervan toch toegestaand door Sigurður Ingi Jóhannsson, minister van Visserij en Landbouw.

Uitverkocht

''Iedereen is gek op ons bier en het was na het op de markt brengen meteen zo goed als uitverkocht,'' aldus Arilíusson. ,,Er was nog wel wat gedoe om het te mogen verkopen omdat het ministerie van Industrie en Innovatie er ook moeite mee had en het verbood. Maar wij houden ons aan alle regels en dus mogen we het bier gelukkig nu toch verkopen door de enorme vraag van de liefhebbers.''

Helgi Helgason, de directeur van de Vesturland Public Health Safety bevestigt dat het bedrijf gerechtigd is om walvisscrotumbier te verkopen. "De walvistestikels en blubber worden verwijderd door de desbetreffende controle-instantie in opdracht van de IJslandse Voedsel- en Veterinaire warenautoriteit. Echter, de inhoud is bedoeld voor walvismeel en is een bijproduct zonder bedoeling dat dit voor menselijke voeding wordt gebruikt. Het is ook niet als zodanig gecertificeerd."

Het schuimige biertje bevat ongeveer vijf procent alcohol. Nadat de teelbal met het bier is vermengd, wordt het hele goedje verhit. Zo is iedereen volgens Arilíusson elk jaar weer gelukkig met een lekker walvisbiertje. Voor de enthousiasteling, het brouwsel is vanaf 23 januari te koop in de slijterijen te IJsland.

Bier met walvisballen is niet het eerste biertje met een bizar ingrediënt. We schreven eerder ook over bier dat wordt gemaakt met geitenhersenen. 

Bron: AD.nl

Cookie instellingen