Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Duitse kartelboete voor de consument

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Duitse kartelboete voor de consument

20 januari 2014 om 15:31

De kans is groot dat de consument de boetes moet gaan betalen die verschillende Duitse bierbrouwers kregen vanwege verboden prijsafspraken.

duits bier
Warsteiner

Kartelboete

Volgens het Duitse blad Der Spiegel is de kans groot dat de consument uiteindelijk de boetes moet gaan betalen die verschillende Duitse bierbrouwers kregen vanwege het maken van verboden afspraken. Het gaat hier om de brouwerijen Warsteiner, Bitburger, Krombacher, Veltins en Barre. De totale boete bedraagt 106,5 miljoen euro.

Lees ook

Volgens drankhandelaren is de kans groot dat de brouwerijen de boetes gaan doorberekenen aan de consument, ook vanwege de nu al lage marges op bier. Dat zou als gevolg hebben dat de prijzen verder omhoog gaan.

Onderzoek

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van twee andere brouwerijen. Volgens Duitse media zou het gaan om Radeberger en Carlsberg. Daarnaast wordt er nog gekeken naar vier kleinere brouwerijen in Noordrijnland-Westfalen.

Kartelboetes niet alleen in Duitsland

Duitsland is niet het enige land waar verboden prijsafspraken onder de bierbrouwers worden geconstateerd. De vier grote brouwers in Nederland (Heineken, Bavaria, Grolsch en InBev) kregen al eerder een megaboete voor verboden prijsafspraken en marktverdeling. De totale boete bedroeg toen 273 miljoen euro. Het is niet bekend of de bierprijs toen omhoog is gegaan.

Cookie instellingen