De eerste Nederlandse lambiek, een spontaan gegist bier, komt uit Enschede.
De twee varianten ‘Pale’ en ‘Donker’ zijn vergist met gist uit de Enschedese buitenlucht.
Na een jaar rijpen op eikenhouten wijnvaten en vervolgens een jaar op de fles is het bier nu klaar voor de verkoop. De houdbaarheid van het brouwsel is minimaal 15 jaar, en het bier rijpt in de fles nog lang door.
Lees ook
Genummerde flessen
Iedere fles is genummerd, zodat is te zien uit welk van de 12 vaten het specifieke flesje is afgevuld. Brouwerij Eanske is nu druk met de voorbereidingen voor het afvullen van het derde en vierde brouwsel.
Eanske Spontaan Pale en Donker is vanaf 3 december te verkrijgen bij Slijterij Berendsen aan de Deurningerstraat in Enschede.
Interessant biernieuws? Deel het nu!
1 reactie
Marco Daane (gast) op 27-11-2015 om 22:50:52
Oscar Moerman van Eanske verdient alle waardering en respect, en ik heb al een fles in huis, maar toch: hij is niet de eerste in Nederland. Vorig jaar kwam Toon van den Broek uit Groningen al met echte lambiek en geuze (http://brouwerijvandenbroek.com/nl/). In de 19e eeuw en zelfs nog in de 20e (De Halve Maan in Hulst) zijn anderen hen trouwens al voorgegaan. Die initiatieven overleefden niet, deze hopelijk wel.