Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

GGD: leeftijdsgrens voor alcohol naar 18 jaar en bier uit de supermarkt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

GGD: leeftijd alcohol 18 jaar, bier uit de supermarkt

25 mei 2012 om 13:56

De GGD wil de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol opschroeven naar achttien jaar en alcohol uit de supermarkten bannen.

De Nederlandse Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) wil de minimumleeftijd voor het kopen en nuttigen van alcohol verhogen naar 18 jaar. De reden: het aantal jongeren dat zich in coma drinkt is vorig jaar toegenomen. Jongeren kunnen te makkelijk aan alcohol komen volgens de GGD en daarom wordt geopperd om een minimumprijs voor alcohol in te voeren en supermarkten te verbieden alcohol te verkopen.

'De leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol moet van 16 naar 18 jaar.
Er moet een minimumprijs voor alcohol komen.
Drank mag niet meer verkocht worden in de supermarkt.
Aldus Laurent de Vries, directeur van GGD Nederland'.

Lees ook

Minister denkt er anders over

Maar minister Schippers wil de leeftijdsgrens niet wil verhogen naar achttien jaar. Volgens haar is het al moeilijk genoeg om het verbod op alcohol onder de zestien jaar te handhaven. Pas als dat lukt, zou je een strengere leeftijdsgrens kunnen overwegen.

De Vries vindt het niet kunnen dat een een flesje bronwater duurder is dan een flesje bier. Onderzoek wijst volgens hem uit dat mensen meer drinken wanneer alcohol makkelijk en goedkoop verkrijgbaar is. De Vries wil een minimumprijs voor alcohol instellen. 'Er bestaat een minimumprijs voor boeken en voor melk, waarom dan niet voor bier?'. Nou meneer de Vries, deze minimumprijs is er om de producent te beschermen, niet de consument.

Volgens Peter de Wolf van Stiva (de stichting verantwoord alcoholgebruik), is het achterhaald om alcohol niet meer bij de supermarkt te verkopen. En de Wolf heeft helemaal gelijk. We leven in een vrije maatschappij en hoeven ook niet voor brood naar de bakker of voor een kipfilet naar de poelier.

Cookie instellingen