Tijdens het brouwproces zorgen een aantal chemische reacties ervoor dat bier bruisend wordt. Om dat tegen te gaan, gebruiken brouwers hop-extracten, die antischuim-deeltjes bevatten. Maar het schuimen kan hiermee niet volledig uit het bier worden gehaald, waardoor bier dus nog steeds heftig schuimt wanneer het uitgeschonken wordt.
Onderzoek in Brouwerij van Orval
Belgische onderzoekers van het Centrum voor Voeding en Microbiologie kwamen via experimenten in de brouwerij van Orval tot de conclusie dat magneten het schuimen nog beter kunnen verminderen. Door een magnetisch veld te creëren rond het bier worden de antischuim-deeltjes in het bier actiever, met minder schuimend bier tot gevolg.
Goedkoper en minder bitter bier
Een bijkomend voordeel: deze uitvinding zou in de toekomst ook de prijs van bier naar beneden kunnen halen. Door tijdens het brouwproces een magnetisch veld te creëren, zijn er namelijk minder hop-extracten nodig om het schuimen van het bier tegen te gaan. Dit heeft gevolgen voor de kostprijs van het brouwproces. Bovendien neemt het proces slechts enkele minuten in beslag en zorgt het er ook voor dat het bier minder bitter wordt.