Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Heineken helpt top aan bonussen met versoepelde eisen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Heineken helpt top aan bonussen met versoepelde eisen

10 maart 2014 om 11:24

Bierbrouwer Heineken wil de eisen waaraan topmensen moeten voldoen voor een bonus sterk afzwakken.

Doordat de economische omstandigheden zijn veranderd zouden desbetreffende bestuurders helemaal geen kans meer hebben om de beloningen op te strijken.

Heineken
Heineken Experience
Heineken met S tijdens jubileum in 2017

Uit een recent verschenen jaarverslag van Heineken blijkt dat de commissarissen de doelstellingen voor geleverde prestaties wilt veranderen. Dit zou naar aanleiding van de moeilijke economische omstandigheden kunnen zijn. Drie van de vier citeria zijn nu al onhaalbaar, waardoor de bonus zou komen te vervallen.

Miljoenenbonus

Door de voorwaarden af te zwakken, maakt Heineken-topman Jean-François van Boxmeer nu alsnog kans op de twee bonussen van 1,1 miljoen euro en 8,5 ton. Financieel bestuurder René Hooft Graafland krijgt mogelijk 5,5 en 4 ton. Het gaat om bonussen die verdiend kunnen worden door alle 750 senior managers van Heineken. Het bedrijf hoopt door de extra beloning een aantrekkelijke en concurrerende werkgever te blijven.

Lees ook

Grote beleggers zijn ontstemd over het plan van Heineken. Commissarissen mogen volgens de regels voor goed bedrijfsbestuur tussentijds ingrijpen in de beloning van de top. Dat is bedoeld om bonussen te kunnen beperken als de prestaties tegenvallen, juist niet om de extraatjes alsnog uit te delen door de voorwaarden te versoepelen.

Problemen Heineken

Faryda Lindeman van MN, de pensioenuitvoerder die namens grote institutionele beleggers overleg voert met Heineken, zegt dat zij er geen voorstanders van zijn. 'Het is natuurlijk ook niet sterk om je zorgvuldig doordachte beloningsbeleid direct af te zwakken als het even tegenzit', zegt Lindeman, met een verwijzing naar de problemen van Heineken in onder meer de opkomende markten.

Heineken kon vrijdag geen reactie geven op de kritiek. Topman Van Boxmeer verdiende vorig jaar 3,5 miljoen euro. MN beraadt zich nog hoe het de versoepelde bonussen aan de orde gaat stellen tijdens de komende aandeelhoudersvergadering van Heineken. Over het onderwerp kan niet worden gestemd. De pensioenuitvoerder is met de bierbrouwer in gesprek over het bonusbeleid.

Vorig jaar werd er al gestemd tegen de beloning. Beleggers noemden zo'n makkelijk extraatje toen ongepast. Het voorstel werd toch aangenomen, onder meer door de goedkeuring van de door de familie gecontroleerde grootaandeelhouder Heineken Holding. 

Cookie instellingen