Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Horeca steeds langer open

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Horeca steeds langer open

06 mei 2016 om 08:49

De horeca mag in steeds meer gemeenten langer openblijven. Het moet de overlast van uitgaanspubliek verminderen. Is dat ook echt zo?

Mensen in de kroeg bier drinken

Sluitingstijden verruimd

Het Algemeen Dagblad heeft bij 42 gemeenten navraag gedaan naar hun actuele horecabeleid. Van hen heeft 45 procent de sluitingstijden het afgelopen jaar verruimd, of wil hiermee dit jaar nog experimenteren. Sinds begin 2015 hebben negen gemeenten de cafés en discotheken meer ruimte gegeven om op een later of zelfgekozen tijdstip dicht te gaan. Nog eens tien gemeenten zijn dat dit jaar van plan. 

Minder regels voor horeca

Deventer is de jongste pleitbezorger van een vrijer regime; horecagelegenheden mogen er sinds deze maand op vrijdag en zaterdag zelf bepalen hoe laat ze hun deuren sluiten. Minder regeltjes en meer vrijheid voor de ondernemer vormen de belangrijkste overwegingen om de  sluitingstijden vrij te laten. In veel gemeenten vragen de horecabazen om versoepeling van de regels om hun klanten tegemoet te komen en neemt de politiek deze wens over.

Spreiding van drukte

Handhaving van de nieuwe Drank en Horecawet 2013

Lees ook

Daarnaast wordt spreiding van de uitgaansdrukte als voordeel genoemd. Het zou leiden tot minder overlast voor omwonenden en minder incidenten, doordat het publiek niet op één tijdstip massaal de straat op gaat. 

Uit onderzoek blijkt echter dat een proef met verruimde sluitingstijden in Amsterdam in 2009 juist tot meer overlast leidde en een derde meer drankslachtoffers tot gevolg had. Bij een proef in Alkmaar bleek dat de sfeer in de late uren juist grimmiger werd. In Engeland bleek het verruimen van de openingstijden juist gunstig.

Sinds de wijziging in de Drank en Horecawet in 2013 hebben gemeenten meer mogelijkheden om zelf beleid te maken. Dit wordt door steeds meer gemeenten toegepast, zo ook op de openingstijden van horeca.

Cookie instellingen