Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Illegaal bier in de kroeg door accijnsverhogingen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Illegaal bier in de kroeg door accijnsverhogingen

10 juli 2014 om 15:34

Hoge accijns leidt tot illegale import van bier. De consument wordt misleid. Bier in de kroeg van het merk op de tap? In werkelijkheid kan het illegaal importbier zijn waarvan herkomst en kwaliteit onduidelijk zijn!

Illegaal geïmporteerd bier in de kroeg

Illegaal geïmporteerd bier in de kroeg

"Bier wordt op steeds grotere schaal ingevoerd. De organisaties die het doen, gaan daarbij steeds professioneler te werk. Zo zien we regelmatig buitenlandse tankauto’s zonder opschrift bier lossen bij horecabedrijven. De consument denkt bier te drinken van het merk dat op de tapkraan staat. Maar in werkelijkheid kan het illegaal geïmporteerd bier zijn waarvan de herkomst en kwaliteit niet duidelijk zijn", zegt Peer Swinkels, directeur van bierbrouwerij Bavaria.

Lees ook

Brouwers ook de dupe

En niet alleen de consument is de dupe van deze wanpraktijken. "Als brouwer hebben we vaak veel geïnvesteerd in tap- en koelinstallaties. En vervolgens stroomt er illegaal bier door de leidingen. Bier wordt steeds vaker in huiselijke kring gedronken. Daardoor heeft er de laatste jaren een verschuiving van onze bierafzet plaatsgevonden van de horeca naar de detailhandel. Maar ook als je die twee bij elkaar optelt, zie je dat de totale afzet in Nederland is teruggelopen"., aldus Swinkels.

Accijnzen op niveau met buurlanden

Swinkels is van mening dat de accijnzen op bier in nederland zo snel mogelijk op hetzelfde niveau gebracht moet worden als andere Europese landen. En dan met name het prijsniveau van België en Duitsland. "In België en Duitsland wil de overheid de bierindustrie echt beschermen omdat de sector veel werkgelegenheid oplevert. Maar de Nederlandse overheid helaas niet. Die heft vier keer hogere accijnzen op bier dan bijvoorbeeld haar Duitse collega’s. En dat pakt slecht uit voor brouwers zoals wij.", aldus de kwade brouwer.

Cookie instellingen