Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Je proeft geen verschil tussen Heineken, Stella Artois en Budvar

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Je proeft geen verschil tussen Heineken, Stella Artois en Budvar

14 augustus 2014 om 12:49

Zweedse onderzoekers hebben een wetenschappelijk experiment gedaan. 138 bierliefhebbers zijn onderworpen aan een blinde smaaktest met drie verschillende bieren.

Ze proefden geen verschil tussen Heineken, Stella Artois en Budvar.

Logos van heineken, stella artois en budvar
Stella Artois
Stella Pils

Zweedse onderzoekers aan de Stockholm School of Economics hebben een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de smaak van drie verschillende biermerken. Heineken, Stella Artois en Budvar zijn de drie meest gedronken biermerken in Europa, en dus was het logisch om deze merken mee te nemen in het onderzoek. 

Stella Artois fles       Flesje budvar      Heineken fles

Blinde smaaktest

Om uit te zoeken of de consument wel een verschil proeft tussen de grote biermerken schotelden de Zweedse onderzoekers 138 liefhebbers de drie bieren voor. Telkens waren twee biertjes ­hetzelfde en kwam de vraag om er blind de vreemde eend in de bijt uit te halen.

Lees ook

Uit de resultaten blijkt dat het testpanel geen ­verschil proeft. "Ze smaken allemaal hetzelfde. De consument maakt zijn keuze dus op basis van reclame en imago, in plaats van zich te baseren op het bier zelf", concluderen de wetenschappers. 

Het wetenschappelijk onderzoek is gepubliceerd in de Journal of the American Association of Wine Economists.

Uitslag niet verrassend

"Ik geloof in het onderzoek", zegt de Belgische zytholoog Hans Bombeke. "Echte bierkenners ­zullen zo'n blinde proef nog wel doorstaan, maar de doorsnee ­tooghanger zal inderdaad weinig verschil proeven tussen Heineken en een concurrent zoals Stella ­Artois. Zonder een waarde-oordeel te vellen: dat zijn fabrieksbieren geworden, waarvan de straffe kantjes zijn afgevlakt om zo veel mogelijk klanten te charmeren. Pils wordt hier op café vooral als dorstlesser beschouwd, terwijl een echte kenner let op andere zaken."

Heineken, Stella Artois en Budvar zijn alle drie pilseners en die lijken er op elkaar qua smaak. Andere bieren zijn wel beter uit elkaar te houden en smaken echt anders. Dat bewijst dit filmpje wel.

Cookie instellingen