Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Kamer: Bier drinken en roken ook niet meer in kleine kroegen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Kamer: Bier drinken en roken ook niet meer in kleine kroegen

02 juli 2014 om 11:43

Voor kleine horecazaken zonder personeel werd een uitzondering gemaakt. Daar mag nu nog gewoon gerookt worden in het café.

Dat gaat binnenkort veranderen: De volledige horeca wordt rookvrij.

Roken wordt nu helemaal verboden in de horeca

Roken in de horeca nu echt verboden

Roken wordt nu dan echt verboden in de gehele horeca. Voor kleine kroegen werd tot nu toe een uitzondering gemaakt, maar dat is binnenkort afgelopen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich dinsdag 1 juli uitgesproken voor een algemeen verbod. Uit een eerdere poll op Biernet zijn niet al onze bezoekers hier een voorstander van.

Kleine kroeg

Omdat er geen personeel beschermd hoeft te worden tegen de schadelijke gevolgen van meeroken, kon in eenmanszaakjes nog gewoon worden gerookt terwijl dat in andere horecagelegenheden niet meer mocht.

Lees ook

Coalitiepartij VVD stemde tegen de uitbreiding van het rookverbod. De liberalen vrezen onder meer dat controle op de naleving van het rookverbod in kleine cafés ten koste gaat van de handhaving van de verhoging van de tabaksleeftijd. Sinds 1 januari mogen rookwaren alleen worden verkocht aan meerderjarigen. Ook de SP en PVV stemden tegen. Zij vinden de aanpassing overbodig en betuttelend en menen dat de eigenaren van de kleine cafés zelf wel kunnen beslissen of in hun zaak gerookt mag worden.

Handhaving eenvoudiger

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en de voorstanders van een algeheel rookverbod in de horeca (PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren) vinden dat er meer duidelijkheid komt als er in de hele horeca niet meer mag worden gerookt. Jongeren krijgen de boodschap dat roken niet 'gewoon' is en de handhaving wordt eenvoudiger, menen zij. Maar met de elektrische sigaret is het wel veel minder schadelijk om te roken.

Door de uitbreiding van het rookverbod moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 2.000 cafés meer controleren. Dat hoeft volgens Van Rijn niet ten koste te gaan van de controle op de verkoop van tabak aan jongeren. Om roken onder jongeren te ontmoedigen, is in januari de minimumleeftijd voor de verkoop van tabak verhoogd van 16 naar 18 jaar. De controle daarop kan vaak worden gecombineerd met die op de naleving van het rookverbod. Met die gecombineerde controles zijn volgens Van Rijn hoopvolle resultaten geboekt.

Lees ook:
- Kleinehoreca.info
- Roken en bier drinken gaat prima tegelijk

Cookie instellingen