Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Legionellabacterie vormt bedreiging voor Warsteiner op Oktoberfesten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Legionella bedreiging voor Warsteiner op Oktoberfest

16 september 2013 om 11:36

Over minder dan een week begint in München het Oktoberfest, ook wel bekend als het grootste bierfestival ter wereld. De legionellabacterie dreigt nu roet in het eten te gaan gooien. Deze bacterie is namelijk aangetroffen in het afvalwater van de Beierse Warsteiner brouwerij. Warsteiner is een van de brouwerijen die naar de Oktoberfesten komt. 

Warsteiner
Warsteiner logo

Warsteiner is een van de zes bierleveranciers op het Oktoberfest. Warsteiner produceert al sinds 1753 voor het festival. De ontdekking van de legionellabacterie wordt door een lokale krant ook beschreven als ramp voor de stad Warstein en haar bier. 

Twee doden door bacterie

Toeristen die Warstein bezoeken zijn nu gevraagd om weg te blijven. Deze maatregel is genomen, omdat de bacterie is aangetroffen in het afvalwater van de Warsteiner brouwerij. De legionellabacterie wordt namelijk in verband gebracht met een lokale ziektegolf die 165 mensen heeft besmet en aan twee mensen het leven heeft gekost. 

Legionellabacterie

Lees ook

Er zijn verschillende varianten van de legionellabacterie. De griepvariant is meestal tijdelijk en gaat weer over. De veteranenvariant is een chronische longaandoening, met mogelijk de dood als gevolg. Risicogroepen zijn vooral personen met een verminderde weerstand, rokers en ouderen.

Duitse biersector ontkent

Verschillende mensen in de Duitse biersector ontkenden eerder nog de link tussen de Warsteiner brouwerij en de bacterie. Ook de brouwerij zelf heeft bij het uitbreken van de epidemie gezegd dat de producten veilig zijn. Sinds de bacterie in het afvalwater is getroffen, is er echter niets meer vernomen van de brouwerij.

Het ministerie van Milieu in Düsseldorf stelde eerder dat de legionellabacterie niet kan overleven bij een temperatuur van 100 graden die tijdens het brouwproces wordt bereikt. Wetenschappers zeggen daarentegen dat de waterbehandelingsinstallaties van brouwerijen juist een perfecte kweekvijver voor de bacterie zijn. 

 

 

Cookie instellingen