Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Petitie 'Stop Extra Bierbelasting' | 40.000 keer ondertekend

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Petitie 'Stop Extra Bierbelasting' is ruim 40.000 keer ondertekend

30 november 2021 om 09:49

De petitie 'Stop Extra Bierbelasting' van Nederlandse Brouwers is de afgelopen weken door ruim 40.000 mensen ondertekend. Deze petitie wordt vandaag om 13.40 uur aangeboden aan de Commissie Financiën van de Tweede Kamer.

Geld en bier
Nederlandse brouwers logo groot
Verschillende soorten bier

Stop extra bierbelasting

Nederlandse Brouwers is in september een online petitie gestart tegen het verhogen van de accijns op bier. Dit is naar aanleiding van diverse plannen en ideeën van o.a. de overheid, sommige politieke partijen en wetenschappers om de accijnzen te gaan verhogen. Deze petitie is al ruim 40.000 keer ondertekend.

De bierdrinker heeft massaal de petitie ondertekent. Kom niet aan ons glas bier is de boodschap. De bierdrinker wil gezellig een glas bier met zijn vrienden drinken en wil niet dat de overheid die gezelligheid duurder maakt,’ vertelt de directeur van de Nederlandse Brouwers, Lucie Wigboldus. Vanmiddag (dinsdag 30 november) wordt om 13.40 uur de petitie door de brouwers aangeboden aan de leden van de Commissie Financiën.

Lees ook

Boodschap aan Den Haag

Stop Extra Bierbelasting petitie De bierbrouwers willen met het ondertekenen van de petitie een duidelijke boodschap aan politiek Den Haag geven dat van een verhoging van de accijns geen sprake kan zijn. Nu niet, maar in de komende jaren tijdens de gehele kabinetsperiode zeker ook niet.’ Aldus de directeur van de Nederlandse Brouwers, Lucie Wigboldus. ‘Daarbij komt ook dat de biersector met de horeca voorop, hard wordt getroffen door de maar voortdurende COViD-19 crisis. Zo zagen we al ruim voor de aankondiging van de avond lockdown, de bierverkopen weer teruglopen. En het einde is nog niet in zicht. De sector moet de kans krijgen zich te herstellen en daar horen geen hogere lasten bij zoals een accijnsverhoging.’

Voorkomen van accijnsverhoging

De aanbieding komt op het moment dat de Tweede Kamer de wet Implementatie accijns 2022 behandeld. Dit wetsvoorstel bevat een aantal wijzigingen die op grond van EU-richtlijnen verplicht zijn om in de Nederlandse wetgeving vast te leggen. Maar ook een tweetal wijzigingen waarvoor dit niet geldt, namelijk voor de wijziging van de maatstaf van de heffing van accijns op bier en voor het afschaffen van het verlaagde tarief voor kleinere brouwers.

Omdat het kabinet voor de wijziging van de maatstaf een te hoog tarief kiest, wordt de accijns op bier met circa 5% verhoogd. Gisteravond vond een Wetgevingsoverleg over het wetsvoorstel plaats. Nederlandse Brouwers hoopt dat de Kamerleden het kabinetsvoorstel gaan aanpassen en dat de accijnsverhoging van tafel gaat. Meer dan 40.000 bierdrinkers hebben door middel van de petitie laten weten, tegen die verhoging te zijn.

De aanbieding van de petitie is te volgen van 13.40 uur tot 14.00 uur via de website van de Tweede Kamer.

Cookie instellingen