Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Pilsmarkt is verziekt - Onverklaarbare prijsstijging in pilsmarkt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Pilsmarkt is totaal verziekt

23 februari 2015 om 13:15

De prijs van pils stijgt onevenredig hard in vergelijking met de inflatie. En waar brouwers voorheen wezen naar grondstof- en olieprijzen, blijken deze nu slechts een onderdeel van de totale kostprijs te zijn. De pilsmarkt is totaal verziekt.

verziekte pilsmarkt

Begin dit jaar schreven we dat het gedaan is met het goedkope bier. De bierprijzen in supermarkten zijn sinds het nieuwe jaar enorm gestegen, waardoor een krat bier in één maand 3 euro duurder is geworden. Uit onderzoek van Misset Horeca blijkt nu ook de rest van de pilsmarkt behoorlijk is verziekt.

Pilsprijs in 2015 opnieuw gestegen

De prijzen van pils zijn in 2015 opnieuw gestegen. Ondanks het feit dat grondstof- en olieprijzen dat niet deden. Brouwers laten weten dat de grondstof- en olieprijzen 'slechts een onderdeel van de totale kostprijs van een fust bier zijn'. Maar toen er in 2012 onderzocht werd waarom de prijzen van pils zo gestegen waren, werd er door de brouwers juist gewezen naar grondstoffen en olieprijzen.

Lees ook

Onverklaarbare stijging pilsprijs

Accijnzen op bier en inflatie zijn ook vaak debet aan prijsstijgingen van pils. Maar in hoeverre? Als je de prijsstijging van de afgelopen tien jaar naast de inflatie legt , inclusief de accijnsverhoging, zie je dat de pilsprijs flink veel harder stijgt dan de inflatie. Concreet reageren daarop willen brouwers niet. 'Concurrentie-oogpunt' of gewoon 'Op de prijsstijging van de laatste jaren willen we niet concreet ingaan.'

Bavaria stijgt als enige niet mee

Bavaria is de enige grote brouwer die de prijzen van pils voor 2015 niet verhoogt. 'Een verhoging zouden we niet kunnen uitleggen aan onze klanten.

Bavaria plaatst wel een kanttekening als reactie op de verziekte pilsmarkt: “Er wordt constant gesproken over de bruto prijzen van een fust bier. De bruto prijzen zeggen maar in beperkte mate iets over de echte prijzen die betaald worden door horecaondernemers, omdat van die bruto prijzen een korting af gaat. Met name die korting is de laatste jaren enorm opgelopen. De echte netto prijs die een horecaondernemer betaalt, is iets totaal anders dan die bruto prijs die genoemd wordt.”

Swinkels begrijpt wel waarom ervoor gekozen is de bruto prijzen te vermelden: de netto prijzen verschillen sterk per horecaondernemer.

Cookie instellingen