Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

\'\'Robot tong\'\' herkent verschillende biersoorten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

''Robot tong'' herkent verschillende biersoorten

05 februari 2014 om 10:24

Spaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om een computer bier te kunnen laten proeven. Uit onderzoek blijkt dat de tong 81,9% van de biersoorten had herkend. De wetenschappers stellen dat met deze tools robots ooit kunnen worden voorzien van smaak.

Robot tong

Het is Spaanse onderzoekers gelukt om verschillende biersoorten te herkennen doormiddel van een ''elektronische tong''. In het wetenschappelijke tijdschrift Food Chemistry wordt vermeld dat de tong 81,9% van de biersoorten kon herkennen.

Onderzoekers van de Autonomous universiteit van Barcelona hebben verschillende soorten biermerken geanalyseerd met een nieuw concept voor analyse systemen, bekend als de elektronische tong. Het idee is gebaseerd op het menselijke smaak zintuig.

Hoe is het mogelijk?

Manel del Valle Onderzoeksleider Manel del Valle legt uit: ''De elektronische tong gebruikt een sensorenmatrix voor generieke smaken. Ook wel gezegd: een serie sensoren die reageren op de desbetreffende verschillende chemische samenstellingen. Dit leidt tot een breed spectrum aan informatie met geavanceerde tools voor verwerking, patroonherkenning en zelfs kunstmatige neurale netwerken."

Hoe gaat het in zijn werking?

Robot tong De ''robot tong'' ziet er niet zo aantrekkelijk uit als je misschien zult denken (zie afbeelding). Het is een aan een gesloten pakket met verschillende soorten sensoren, die er voor zorgen dat het biersoort herkend wordt. De sensoren worden geplaatst in een bakje waar het bier in zit, die herkennen de moleculen en worden door gestuurd naar een programma waar de onderzoekers het resultaat kunnen aflezen.

Lees ook

Zal het in de toekomst ook biermerken kunnen herkennen?

De wetenschappers stellen dat met deze tools robots ooit kunnen worden voorzien van smaak. Ze zouden dan proefpanels in de voedingsindustie kunnen vervangen om de kwaliteit en betrouwbaarheid van consumptieproducten te verbeteren.

Zullen we binnenkort ook een biertje drinken met robots?

 

Cookie instellingen