Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

STAP wil een verbod op bierkoeriers

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

STAP wil een verbod op bierkoeriers

29 april 2014 om 10:42

Het Nederlandse Instituut voor Alcoholbeleid STAP wil een verbod op de online verkoop van alcohol, omdat onder andere bierkoeriers niet zouden controleren op leeftijd of vragen naar een ID.

Hierdoor zouden bierkoeriers ook aan minderjarigen bier kunnen verkopen. En dat mag niet.

Verbod op bierkoeriers

Na de verscherping van de Drank- en Horecawet, waarin is opgenomen dat je pas bier mag kopen als je 18 jaar of ouder bent, vindt het Nederlandse Instituut voor Alcoholbeleid STAP dat de online verkoop van bier en andere alcoholhoudende dranken verboden moet worden.

Geen leeftijdscontrole door bierkoeriers

Volgens STAP is er momenteel geen controle of bierkoeriers wel of niet controleren op leeftijd als ze bier leveren. Uit een onderzoek dat STAP vorig jaar deed bleek dat 15-jarigen zonder problemen drank konden kopen via online verkoop. Dit vindt het instituut aanleiding om een totaal verbod op de online verkoop van drank in te stellen.

"Ik heb geen aanleiding te veronderstellen dat de leeftijdscontrole onder bierkoeriers er beter op is geworden", aldus STAP-directeur Wim van Dalen.

Lees ook

Strop voor bierkoeriers

Als STAP zijn zin doordrijft, is dit een strop voor de Nederlandse bierkoerier. Dat zijn er veel en het worden er steeds meer. Want ook dit jaar is het aantal bedrijven dat online bier verkoopt weer toegenomen. Het aantal bierkoeriers en biertaxi's op Biernet staat momenteel op zo'n 75 stuks en daar komen elke maand gemiddeld twee nieuwe koeriers bij.

Storm in een glas water

Een eventueel verbod op bierkoeriers vinden wij grote onzin. Bierkoeriers helpen voornamelijk mensen uit de brand die opeens zonder bier zitten. Bijvoorbeeld als net wat meer mensen naar een feestje komen en er wat meer gedronken wordt dan gepland. Dan is een bierkoerier juist de uitkomst.

De meeste bestellingen bij bierkoeriers gebeuren 's avonds laat en in de nacht. Niet overdag of begin van de avond door minderjarigen. Wij vragen ons af waarom door een enkele bestelling van een minderjarige een hele groep mensen en de bierbezorg branche de dupe moet zijn.

Biernet op WNL Vandaag de Dag

In onderstaande video van uitzendinggemist wordt Biernet naar haar mening gevraagd over bierkoeriers en de levering aan minderjarigen. 

Cookie instellingen