Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Stuk minder beschonken automobilisten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Stuk minder beschonken automobilisten

05 augustus 2014 om 12:27

Minder mensen worden betrapt met drank op achter het stuur.

In vier jaar tijd is het aantal gepakte automobilisten met bijna een kwart gedaald.

Alcohol blazen

De afgelopen vier jaar zijn er door agenten fors minder mensen bekeurd die met drank op achter het stuur zijn gekropen. In die vier jaar tijd is het aantal met bijna een kwart gedaald. Politie alcohol controle Volgens de politie zijn er niet minder controles gehouden, maar rijden bestuurders bewuster. Politiewoordvoerder Remco Gerretsen zegt tegen over het Algemeen Dagblad: "Controles en campagnes lijken hun vruchten af te werpen". Afgelopen jaar liepen bijna 35.000 bestuurders tegen de lamp met te veel alcohol op. In 2010 waren dit er 11.000 meer.

Lees ook

Cultuuromslag

Verkeersonderzoeker Sjoerd Houwing bij het SWOV, het Wetenschappelijk Onderzoeksbureau Verkeersveiligheid, bevestigt dat er de afgelopen decennia steeds minder bestuurders met alcohol op zijn betrapt. "Er is de afgelopen jaren onmiskenbaar een cultuuromslag geweest. Maar ook maatregelen als de invoering van een strengere alcohollimiet voor jonge bestuurders en de invoering van het alcoholslot spelen mee", zei SWOV-onderzoeker Sjoerd Houwing in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Houwing is er een zelfde cultuuromslag te zien als jaren geleden bij het roken. "In de jaren zeventig werd in het weekend 15 procent van de automobilisten gepakt met te veel alcohol op, in 2011 was dat nog maar 2,4 procent. De mentaliteit is veranderd."

Verkeersonderzoeker Sjoerd Houwing van het Wetenschappelijk Onderzoeksbureau Verkeersveiligheid (SWOV) bevestigd dat er de afgelopen jaren een cultuuromslag is geweest. Hierbij hebben de BOB-campagnes, strengere maatregelen voor beginnende bestuurders en het alcoholslot aan bijgedragen.

Cookie instellingen