Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Voormalig topman van Heineken is boos om de accijnsverhogingen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Voormalig topman van Heineken is boos om de accijnsverhogingen

08 april 2014 om 13:39

De voormalige topman van Heineken, Phillip de Ridder, vindt de accijnsverhogingen op alcohol van de afgelopen jaren overdreven.

"In de prijs van een kratje bier van 12 euro zit 5 euro aan accijns en belastingen. Dat is volstrekt doorgeschoten." zegt De Ridder.

Voormalig topman van Heineken is boos om de accijnsverhoging
Heineken Experience
Heineken met S tijdens jubileum in 2017

''Dit kan echt niet meer''

De afgelopen jaren zijn de accijnzen op alcohol sterk toegenomen. De Ridder noemt het ''een schande''. In vijf jaar zijn ze maar liefst drie keer verhoogd:

- Accijnsverhoging in 2009: 30%
- Accijnsverhoging in 2013: 10%
- Accijnsverhoging in 2014: 5,75%

Lees ook

Dat betekent een totale stijging van 45,75%, ''dit kan echt niet meer'' zegt hij. De enorme stijging heeft ook invloed op de Nederlandse economie. Steeds meer Nederlanders zijn bereid om over de grens te gaan en daar grote hoeveelheden alcohol in te kopen. Door die manier van inkopen komen de Nederlandse ondernemers in de problemen.

Verhoging van de minimumleeftijd

De verhoging van de minimumleeftijd voor alcohol van 16 jaar naar 18 jaar was wat De Ridder betreft een overhaaste actie. "Eindelijk begon de grens van 16 jaar te werken en begon de samenleving het te accepteren. De stap naar 18 jaar is veel te snel genomen, daar hadden we een paar jaar mee moeten wachten. Nu zie je dat jongeren tussen de 16 en 18 de regels ontduiken op alle mogelijke manieren".

De Ridder nam afgelopen week na 30 jaar afscheid als algemeen directeur van Heineken Nederland.

Cookie instellingen