Instock redt graag eten. Bijvoorbeeld aardappels die anders weggegooid zouden worden, daar brouwt Instock Pieper Bier van.
Vanaf vandaag heeft Instock ook een eigen Granola, gemaakt van geredde bierbostel van Brouwerij Troost.
Samen met de ambachtelijke banketbakkerij Lanskroon heeft Instock een amandel-kaneel-honing Granola ontwikkeld met bierbostel als hoofdingrediënt. Bierbostel is het voedzame moutrestant, boordevol vezels en eiwitten, dat overblijft na het brouwen van bier.
Verspilling in Nederland
In Nederland ligt de totale verspilling tussen de 1,7 en 2,6 miljard kilo. Aan het begin van de keten vindt al 39% van alle verspilling plaats, oftewel bij boeren, telers en producenten. De retail neemt 5% voor hun rekening en horeca 14%. Huishoudens zijn verantwoordelijk voor het grootste deel, namelijk 42%. Eten weggooien kost niet alleen geld; ook alle energie, het water en de landbouwgrond die bij de productie komen kijken gaan verloren. Dat heeft een enorme impact op het milieu.
Lees ook
Van restanten bier naar Granola
Tijdens het brouwen van bier blijft er bierbostel over, het moutrestant. Dit granen restproduct wordt vaak verwerkt tot diervoeding, maar een groot deel wordt nog verspild. En dat terwijl het ontzettend voedzaam is! Door Granola te maken van dit bierbostel, krijgt ook de reststroom van bier zelf een goede bestemming. Zo wordt er echt niets meer verspild. “De circulaire economie is de toekomst, wij willen graag laten zien wat voor mooie producten er nog te maken zijn van reststromen”, aldus Freke van Nimwegen van Instock.
De Granola stond al op de menukaart bij de Instock restaurants. Geserveerd met yoghurt, gered fruit en zelfgemaakte fruitsiroop werd dit het favoriete ontbijt van hun gasten. Na alle positieve reacties is de Granola nu ook beschikbaar in een verpakking voor thuis. Instock Granola is vanaf vandaag verkrijgbaar bij Instock Amsterdam, Den Haag en Utrecht voor €3,50.