Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier en pils, wat is het verschil?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Verschil tussen bier en pils

Wist je dat... Pils altijd bier is, maar bier niet altijd pils? Pils is namelijk een soort bier, en bier is de overkoepelende naam voor diverse biersoorten. Drink jij vaak pils of juist een ander bier? 

Wist je dat pils altijd bier is, maar bier geen pils is?

Pilsener of bier?

Pils wordt ook wel Pilsener genoemd en het is de meest gedronken biersoort van Nederland. Pils wordt door de meeste mensen ook wel bier genoemd, waardoor er verwarring ontstaat. Sommige mensen denken namelijk dat bier en pils hetzelfde zijn. Dat is dus niet zo!

Het verschil tussen bier en pils

Het verschil tussen bier en pils is heel eenvoudig en eigenlijk in twee zinnen op te schrijven:

Bier is een soort drank.
Pils is een soort bier.

Naast pils zijn er dus andere soorten bier. Pils is dus altijd een bier, maar bier is niet altijd een pils.

Verschillende bier en pils glazen

Lees ook

Bier bestellen

Als je in een kroeg een biertje bestelt krijg je in Nederland vrijwel altijd een pilsje voorgeschoteld. Als je goed naar de termen bier en pils kijkt hoort dat niet zo. De barman / ober zou moeten vragen: "Welk bier wilt u hebben?". Je zou dan als antwoord kunnen geven: Doe mij maar een pilsje. Of doe mij maar een witbiertje, een tripel of je noemt een bepaald biermerk.

Ter vergelijking: Als je in een restaurant gaat eten en je doet de volgende bestelling: "Ik wil graag een stuk vlees". Krijg je dan altijd een stukje kipfilet? Nee, de ober zal dan ook vragen wat voor soort vlees je wilt. 

Ontstaan van pils

Pils is officieel een soort bier en wordt vernoemd naar de stad Pilsen (Plzen) in Tsjechië waar dit type bier afkomstig is. Door ontevredenheid in de stad Pilsen over de kwaliteit van hun bier rond 1840 besloten zij een eigen bier te brouwen. De Duitse (uit Beieren) brouwer Josef Groll brouwde in 1842 het allereerste pilsener bier. Bij het brouwproces werd geen gebruik gemaakt van bovengisting, maar hij maakte gebruik van ondergisting. Zo is pils ontstaan. Lees hier meer over pils en pilsmerken.

Bier overkoepelende naam

Bier is dus een overkoepelende naam voor dranken die gebruikmaken van de brouwprocedures met gisting. Daarvan is pils de meest geproduceerde soort. Naast pils heb je nog veel meer soorten bieren, zoals ale, bock, stout, weizen etc. 

Wettelijke definities bier en pils

In het warenwetbesluit (Artikel 7b) is vastgelegd wanneer je een type drank 'bier' mag noemen. Om het 'pils' te noemen wordt nog een toevoeging gedaan (Artikel 7f), zie de omschrijvingen uit het warenwetbesluit hieronder. 

De aanduiding bier mag uitsluitend worden gebezigd voor een drinkwaar verkregen na alcoholische gisting van wort, hoofdzakelijk bereid uit zetmeel- en suikerhoudende grondstoffen, hop en brouwwater, met dien verstande dat ten minste 60% van het extractgehalte van de wort, voor vergisting, afkomstig is van gerste- of tarwemout, en die bestaat uit:

– gerstemout of tarwemout;
– andere zetmeelhoudende grondstoffen;
– suikerhoudende grondstoffen;
– hop en zijn onderscheidene verwerkte vormen;
– brouwwater, zijnde voor menselijke consumptie bestemd water, dat voldoet aan de eisen gesteld bij of krachtens de Drinkwaterwet en dat in zijn minerale samenstelling en zuurgraad mag zijn aangepast aan de specifieke eisen, die de brouwprocessen van de onderscheidene biersoorten stellen;
– gist;

waaraan mogen zijn toegevoegd:

–vruchten of vruchtensappen en aroma’s, met dien verstande dat het gebruik van deze ingrediënten uitsluitend is toegestaan voor de bereiding van andere bieren dan bieren van het type pils als bedoeld in artikel 7f;
–technische hulpstoffen;
–additieven die voldoen aan de voorschriften gesteld bij of krachtens Verordening (EG) nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake levensmiddelenadditieven (PbEU 2008, L 354).

Artikel 7f is een aanvulling op bovenstaande eisen die beschrijft wanneer een bier 'pils' mag worden genoemd

De aanduiding pils of iedere andere aanduiding waarvan het woord pils een grondbestanddeel vormt, mag uitsluitend worden gebezigd voor lichtgekleurde bieren met een extractgehalte van de stamwort van 11 tot 13,5%.

Wist je dat er tientallen biersoorten zijn? Bekijk het overzicht met verschillende bierstijlen.

Cookie instellingen