Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij De Leeuw

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij De Leeuw

Brouwerij De Leeuw was een bierbrouwerij uit Vessem (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Ver voor 1716

Volgens een verklaring van de Schout en Schepenen van Vessem was de brouwerij in ieder geval al "ver voor 1716" actief maar als eerste brouwer volgens de archieven was Evert van Poppel. Everts dochter Maria Catharina van Poppel is samen met Godefridus Swers in de jaren 1751-1752 eigenaar van de brouwerij en samen met Jan Vissers vanaf 2 februari 1755. Jan Vissers blijft eigenaar tot 25 februari 1801. Op die dag draagt hij alles over aan schoonzoon Hendrik Tasset en stiefzoon Godefridus Swerts, gehuwd met Johanna W(e)ijte(n). Ze krijgen 4 kinderen waarvan er een pastoor is geworden. Na het overlijden van Godefridus gaat Johanna terug naar Hilvarenbeek. De brouwerij wordt verhuurd aan Willen van Gerwen.

De brouwerij naar pastoor Swerts

Na het overlijden van Johanna erft pastoor Swerts de brouwerij met ketelkuypen, vloten, vaten en ander daarbij behoorende gereedschappen en voorwerpen alsmede huis en erf de leeuw met daarbij behorende moestuin, boomgaard en weiland. In 1857 wordt Cornelis Hordijk eigenaar van de brouwerij terwijl de directe omgeving in handen is van Arnoldus van Son, bierbrouwer uit Dongen, en zijn echtgenote Anna Swerts, de zuster van de pastoor Swerts. Hordijk heeft niet lang plezier van zijn aankoop want hij overlijdt in vier jaar later 1861 en zijn echtgenote in 1865. Erfgenamen zijn de twee minderjarige kinderen, waarvoor Petrus Hordijk als voogd optreedt. In 1873 komt de brouwerij in handen van Leonardus Wouters, winkelier en landbouwer, getrouwd met Dingena Gabriëls. Samen krijgen ze 16 jaar tijd tien kinderen. Dochter Maria Theresia trouwt in 1880 met Peter de Rooij, die drie jaar later als 'den brouwer' in beeld komt en afkomstig uit Netersel.

Brand

Op 27 augustus 1904 breekt er een brand uit als gevolg van vonken uit de schoorsteen van de brouwerij. Zeven huizen gaan in de vlammen op. Daaronder ook de boerderij verbonden met de Brouwerij de Leeuw. De Meijerijsche Courant van 30 augustus 1904 weet te melden “als een geluk bij een ongeluk kunnen wij nader mededelen dat de brouwerij bij den brand in zoverre behouden bleef, dat alsnog het brouwersbedrijf kan worden voortgezet. Dit is nog een klein lichtpunt voor den betrokken brouwer die toch reeds zijn woonhuis en vee verloren zag gaan”. In 1905 vindt nieuwbouw plaats van de brouwerij aan de straatzijde van de huidige Jan Smuldersstraat. De waterput werd daarbij uitgebouwd en verdiept. De zuiverheid en zachtheid maken het tot bijzonder en uitstekend brouwwater.

Overstap op ondergistend bier

Met het overlijden van Petrus de Rooij op 26 januari 1926 komt zijn zoon H.F. de Rooij in beeld (1887-1959). De handelsnaam werd gewijzigd van “P. de Rooij” in “H.F. de Rooij Bierbrouwerij de Leeuw”. Als beeldmerk registreerde hij een gouden klauwende leeuw. In 1928 wordt de aandrijving van de machines gemoderniseert in de brouwerij met de plaatsing van een 15 pk ruw oliemoter. Ook stapt hij, zoals velen in die tijd, over op het brouwen van ondergistend bier. In 1939 wordt de zaak vervolgens uitgebreid met een limonade gazeuze fabriek voor “Vaesheimer Bron” frisdranken. In 1939 werd zo’n tweeduizend hectoliter bier gebrouwen afzet in de Kempen, Eindhoven, Goirle, Alphen en Riel.

Sluiting

Na de tweede wereldoorlog werd in 1948 de Brouwerij de Leeuw nogmaals belangrijk gemoderniseerd door het uitbreiden van de vergistings en lagercapaciteit. De inhoud van de brouwketel bedroeg vijftig hectoliter. Op 31 december 1950 treedt Henricus uit. De zaak wordt voorgezet door P.J.H. (Piet) de Rooij die al in 1939 was ingetreden. Piet staakte in 1952 de brouwactiviteiten maar blijft zijn leven lang actief in de verkoop en distributie van bieren voor Heineken en de import van speciaalbieren.

Lees ook

Heden

In de loop van de decennia ondergaat het brouwerij pand en de hiernaast gelegen herberg, café restaurant De Gouden Leeuw Vessem verschillende bouwkundige wijzigingen. Inmiddels was het pand aan de Jan Smuldersstraat geplaatst op de gemeentelijke monumentenlijst. Bij de restauratie van 2007-2008 werden de typische 'iconen' van een brouwerijgebouw weer aangebracht. Hieronder vallen bijvoorbeeld het koelschip (ruimte met ventilatieluiken voor het afkoelen van het hete brouwsel), de luiken, de boogramen en de keldergaten ('koekoeken') voor de ijsopslag in de brouwerijkelder. Het Project kreeg € 35.000 financiële steun van de provincie Brabant in het kader van de regeling "Instandhouding van Cultuurhistorisch waardevolle Objecten bekend onder het programma "Schatten van Brabant". Het is de bedoeling het gebouw weer te gebruiken voor het brouwen van bier.

Het bier is er weer

Met een opa die in het verleden reeds bier brouwde stroomt eigenaar Ivo Kaanen het brouwersbloed door de aderen. Inmiddels 'herleeft de brouwerij' in zijn oude glorie, een droom is uitgekomen met het verwezenlijke van zijn Brouwerij de Gouden Leeuw.

Het recept van het Beerze bier, vernoemd naar een beek nabij de oude Brouwerij, werd herleid op basis van een oud recept uit 1948 van Brouwerij de Leeuw. Het bier  wordt nu in opdracht gebrouwen door een Belgische brouwerij.

 

 

Cookie instellingen