Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij De Zwaan Kloosterzande

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij De Zwaan Kloosterzande

Brouwerij De Zwaan Kloosterzande was een bierbrouwerij uit Kloosterzande (Nederland).

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 1957 gesloten (50 jaar actief geweest)

  • Straat

    Oudeweg 1

  • Plaats

    Kloosterzande

  • Provincie

    Zeeland

  • Land

    Nederland

Achtergrond informatie

Handkracht

Op 1 mei 1906 werd bij notaris van Dalsum de akte gepasseerd tot het oprichten van een brouwerij met mouterij door de vennoten Josephus Buysrogge (1859-1937) en Alois Adriaansen-Buysrogge (1874-1940) op een perceel in Hoek en Bosch (gemeente Hontenisse). De bierbrouwerij zou geheel worden opgetrokken van steen met ijzeren balklagen. De mouterij was alleen bestemd voor eigen gebruik. Als beweegkracht wilde men handkracht gebruiken tot het in beweging brengen of drijven van de koelmachine, het roertoestel, de bier- en waterpompen. In 1907 werd de hinderwetvergunning verleend en kon bouwkundige Van Den Broucke uit Lokeren (België) aan de slag.

Lees ook

Benzinemotor

In 1923 kreeg Joseph (Jos) Petrus Menu uit Lamswaarde (1893), de nieuwe eigenaar, toestemming om een 3 pk benzinemotor voor de aandrijving van een water- en een bierpomp te plaatsen in een bestaande bierbrouwerij, gelegen in Hoek en Bosch, aan de Oude straat. De brouwerij had nu de naam '''De Zwaan'''. In 1926 kreeg Menu een hinderwetvergunning voor de plaatsing van een grotere benzinemotor van 6 pk, ter vervanging van de vorige. De nieuwe motor was bestemd voor het aandrijven van een koelmachine met bijbehoren en verder voor het pompen van water en wort.

Elektriciteit

In 1932 deed de elektriciteit zijn intrede en verving Menu zijn benzinemotor door twee elektromotoren van resp. 5 en 3 pk, voor de waterpomp en de koelmachine. In 1953 bleek de straatnaam te zijn gewijzigd in Oudeweg 1. In dat jaar werd de brouwerij gemoderniseerd en uitgebreid. Na deze veranderingen waren er in totaal 3 elektromotoren met een vermogen van 5 pk, 1 elektromotor van 3, 1 motor van 1 pk en 1 elektromotor van 25 pk. De brouwerij werd in 1957 gesloten en vanaf dat jaar ging het bedrijf verder als mouterij.

Cookie instellingen