Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Thuis een bierproeverij in de eigen tuin

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierproeverij thuis in de eigen (achter)tuin

5 juni 2023 door Redactie Biernet.nl

Een bierproeverij is hartstikke gezellig. Lekker met je vrienden verschillende bieren proeven! Maar niet iedereen heeft een brouwerij of biercafé in de buurt en het kost aardig wat geld. Een alternatief is om thuis een bierproeverij te organiseren voor je maten.

Biertjes en borrelen in de tuin
Bier drinken op het terras in de tuin
Bierproeverij thuis in eigen achter tuin

Bierproeverij in eigen tuin

Een bierproeverij is hartstikke gezellig. Leuk met je vrienden op stap naar een brouwerij. Dit kost vaak wel wat geld. Waarom organiseer je thuis niet een bierproeverij voor jou en je maten? Met lekker weer kun je prima in de tuin zitten. Heerlijk die zon, het geluid van stromend water in de fontein, lekkere hapjes, goed bier en je beste vrienden. Wie wil dat nou niet? In dit artikel zul je er achter komen hoe je je eigen bierproeverij organiseert bij jou in de achtertuin. 

De voorbereidingen: Bestel het bier

Duvel bier met een boom met bloesem Bier is essentieel bij een bierproeverij. Zorg ervoor dat je het bier bestelt, maar kies geen bieren die je ook op de meeste Nederlandse terrassen kunt krijgen. Het is voor de deelnemers het leukst om bieren te drinken die zij nog nooit eerder hebben ervaren. Vandaag geen Heineken of Grolsch, maar echte speciaalbieren, zowel licht als donker. Door de variatie aan bier leer je verschillende smaken kennen en is het gemakkelijker om de smaken van elkaar te onderscheiden.

Zorg er voor dat je een bierpakket bestelt waar informatie over de bieren bij ingbegrepen zit. Voor een bierproeverij is het leuk om meer te leren over de brouwerijen, de manieren waarop de bieren worden gebrouwen en welke smaken je kunt herkennen. Mocht je een leuk pakket vinden waar geen informatie bij zit, dan kun je zelf wat research doen en je gasten vertellen over de brouwerij en/of het bier.

Zorg ook voor geschikte glazen om bier uit te proeven en dat deze glazen goed schoon zijn. Een voorbeeld van bierproefglazen zijn de AnDer 1.0 bierglazen die speciaal voor professionele bierproevers zijn ontwikkeld. 

De voorbereidingen: hapjes en drankjes

Je hebt je vrienden of familie uitgenodigd, maar bij het bestellen van het bier, de aanvullende informatie en de glazen ben je nog lang niet klaar. Het is belangrijk om niet te vergeten om de bieren op tijd koud te leggen. Lauw bier vindt niemand lekker. Op de etiketten van sommige bieren vind je de ideale schenktemperatuur, houd hier rekening mee. Lichte bieren worden over het algemeen kouder gedronken dan zware bieren.

IJbier met lekkere hapjes Naast bier is het ook belangrijk om je gasten te voorzien van lekkere hapjes. Je hebt al genoeg moeite gestoken in het voorbereiden van de proeverij, dus de versnaperingen hoeven niet ingewikkeld te zijn. Je gezelschap zal ook al blij zijn met wat blokjes oude kaas, een schaal vol borrelnootjes of een plank vol bitterballen, frikandellen en kipnuggets. Wil je het proeven wat professioneler aanpakken? Serveer dan neutrale crackers en wat water, zodat je gasten hun palet schoon kunnen maken om het volgende bier goed te kunnen proeven.

Lees ook

De proeverij

De groep is compleet en iedereen zit vol anticipatie in de schaduw van de pergola. Begin de proeverij met de lichte bieren met weinig alcohol en werk langzamerhand op naar de donkere bieren. Lees voor het drinken van de biertjes het verhaal van de brouwers uit het informatiepamflet wat er bij hoort of praat je gasten bij over de informatie die je hebt gevonden over het bier of de brouwerij...

- Pro tip: verklap niets over het bier en zorg er voor dat je het buiten het zicht van de groep inschenkt. Bespreek vervolgens het bier qua uiterlijk, geur, smaak, stijl en meer. Vervolgens vertel jij als gastheer welk bier het was en kun je er als groep over discussiëren. - 

Neem een goede slok en laat het bier rondgaan in je mond om het écht te proeven en de verschillende smaken te onderscheiden. Bespreek met de groep wat jullie van de bieren vinden en geef alle bieren een cijfer. Aan het eind van de middag heeft ieder van jullie een nieuw favoriet biertje gevonden! 

De laatste tips

Bier is voor veel mensen een heerlijk drankje, wat er gemakkelijk ingaat. Onthoud wel dat je te maken hebt met een alcoholisch goedje. Neem dus rustig de tijd. De tijd nemen is sowieso een goed idee omdat je op deze manier de smaken van de bieren een stuk beter kunt verwerken. Daarnaast is het belangrijk om de glazen tussentijds te spoelen zodat de smaken van de verschillende bieren elkaar niet beïnvloeden. 

Na het lezen van dit artikel ben jij goed voorbereid om je eigen bierproeverij te organiseren. Stuur een berichtje in de familie- of vrienden-app en nodig hen uit om bij jou in de achtertuin te genieten van heerlijke bieren. Er gaat niets boven het drinken van een goed biertje in de zon, terwijl je omringd bent met je favoriete mensen. Proost!

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen