Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

AB InBev verhoogt bierprijs voor Belgen met 6%

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

AB InBev verhoogt bierprijs voor Belgen met 6%

28 december 2011 om 16:26

Het is even schrikken, want de Belgische brouwerijen AB InBev en Alken-Maes verhogen de bierprijs voor supermarkten met maar liefst 6%!

Alken Maes bieren
alken

Gelukkig, het is in België. Zo zou je in eerste instantie kunnen denken. Maar als de grote brouwerijen in België de prijs voor kratten en blikjes bier verhogen, dan zal dit in Nederland waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd ook gaan gebeuren... In de Gazet van Antwerpen stond op 28 december 2011 een artikel over het voornemen van Ab InBev om vanaf 1 maart 2012 de prijs van bakken en blikken bier aan supermarkten en groothandelaars met gemiddeld zo'n 6% te verhogen.

Branchegenoot Alken-Maes zal ook de prijs gaan verhogen, maar dan 11 dagen later op 12 maart 2012. Over een mogelijke prijsaanpassing voor vaten, bestemd voor de horecasector, zullen beide bierbrouwers later beslissen.

Lees ook

Volgens AB InBev valt het allemaal wel mee

De prijsverhoging van zo'n 6 procent is hoger dan de inflatie, maar, zo nuanceert woordvoerster van AB InBev Karen Couck, de prijsverhoging die in 2011 werd doorgevoerd "viel toen lager uit dan de inflatie". Bovendien, zo beklemtoont Couck, "moet deze prijsverhoging in zijn context geplaatst worden". Ten eerste zijn de marktprijzen voor basisgrondstoffen zoals graan, maïs en tarwe op een jaar tijd met 15 tot 45 procent gestegen, "de grootste stijgingen die we ooit gekend hebben". Daarnaast zijn ook de prijzen voor energie en verpakkingsmaterialen verder de hoogte ingegaan. Tot slot is er ook nog de loonindexatie. "Dat alles vertaalt zich in een aanzienlijke verhoging van onze kosten", besluit Couck. De vorige prijsaanpassingen bij AB InBev en Alken-Maes dateren van juni 2011. Toen voerden beide bedrijven zowel voor de groothandelklanten als voor de bierhandelaars een gemiddelde bierprijsstijging van 3 procent door.

Onderzoek door mededingingsautoriteiten 

Volgens bronnen binnen de grootdistributie is er sprake van een prijsstijging van 9 procent voor een bak Jupiler, van ongeveer 15 euro naar goed 16 euro, en van 6 procent voor een bak Stella. Een bak Leffe zou dan weer 1,30 euro duurder worden. Consumentenorganisatie Test-Aankoop stelt vast dat de aangekondigde stijging "opvallend groot" is. "Als het inderdaad zo is dat de twee grootste brouwers zo goed als gelijktijdig een even hoge prijsstijging doorvoeren, dan ben ik er voorstander van dat de mededingingsautoriteiten een onderzoek opstarten", zegt woordvoerder Ivo Mechels. Zulk onderzoek moet nagaan of er prijsafspraken zijn gemaakt, wat verboden is. Test-Aankoop verwacht ook dat de supermarkten de prijsverhoging zullen doorrekenen aan de klant.

Update 29/12/2011 12:57

Het Belgische ministerie van Economische Zaken heeft de mededingingsautoriteiten gevraagd een onderzoek in te stellen naar aangekondigde prijsstijgingen van bier! Zie Distrifood.

Cookie instellingen