Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

BNR nieuwsradio: Het biertje wordt duurder

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

BNR nieuwsradio: Het biertje wordt duurder

06 september 2011 om 15:33

De Europese voorraad graan is behoorlijk afgenomen en door deze hoge prijs voor graan dreigt de prijs van bier ook weer te stijgen.

bier word duurder

Slecht nieuws voor ons bierdrinkers, want BNR nieuwsradio meldt het volgende op de website:

Slecht nieuws voor wie graag in het café komt. Je glas bier wordt duurder. Dat komt doordat de Europese graanvoorraad enorm is geslonken als gevolg van de slechte oogst van dit jaar. En als graan schaarser wordt, gaan de prijzen omhoog. Het zal niet lang duren voordat je in de kroeg meer betaalt voor je pilsje. 

Onder meer bierbrouwer Heineken verwacht dat bierdrinkers volgend jaar meer gaan betalen. Nederlands grootste biermerk voorziet dat de grondstofkosten in 2012 verder stijgen. "Met hoeveel kunnen en willen we niet zeggen", zegt persvoorlichter John-Paul Schuirink tegen BNR. Hij voegt daar aan toe: "In de regel zullen we hogere grondstofkosten doorberekenen in de prijs van bier. Wanneer en met hoeveel hangt van verschillende factoren af." 

Lees ook

 

Concurrent Gulpener wil kwijt dat de brouwerij het graan zelf verbouwt en dat het bedrijf daarom minder afhankelijk van de wereldmarkt is, zegt woordvoerster Toos Hofstede. Voorlopig zal een flesje Gulpener niet duurder worden, belooft zij, maar ook zij sluit niet uit dat de hogere graanprijs op termijn wél wordt doorgerekend. "Als de grondstoffenprijzen blíjven stijgen, zal de consument dat voelen. De prijs moet wel marktconform zijn."

De brouwerijen reageren op het nieuws dat de graanvoorraad in de Europese Unie is gedaald naar een historisch laag niveau. Volgens de nieuwste cijfers is de voorraad maar genoeg voor 7,5 week van verbruik in Europa. Dat bleek maandag uit een rapport van het Productschap Akkerbouw.

Bierdeskundige Bas Koster, die jarenlang voor een brouwerij werkte en een eigen bierproeverij heeft, wijst erop dat ook de prijzen van whisky en jenever niet veilig zijn. Beide dranken bestaan voor een deel uit graan, legt hij uit. "Het is zeker niet uit te sluiten dat er slecht nieuws voor de consument komt. Het vervelende is dat een prijsstijging nooit met 1 of 2 procent wordt doorgevoerd. Eerder met 5 of 10 procent."

Cookie instellingen