Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Denen en Nederlanders drinken het meest

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Denen en Nederlanders drinken het meest

02 mei 2007 om 12:01

In de afgelopen dertig dagen dronken ruim acht op de tien Nederlanders (81 procent) alcohol. In vergelijking met andere Europese landen drinken alleen de Denen meer.

Denen en Nederlanders drinken het meest

Lees ook

Van hen nuttigde 84 procent een alcoholische versnapering. Dit blijkt vrijdag uit een onderzoek die door TNS Opinion/TNS NIPO is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie.

Gemiddeld dronk 66 procent van de Europeanen de afgelopen maand een glaasje alcohol. Hiervan drinkt 13 procent dagelijks een borrel, biertje of wijntje. Van de Nederlanders geniet 18 procent iedere dag van een alcoholische drank. Een kwart van de Nederlanders doet dit twee of drie dagen per week.

Als Nederlanders drinken, dan nuttigt het merendeel (61 procent) een of twee drankjes. Drie tot vier alcoholische versnaperingen worden gedronken door ruim 22 procent van de Nederlanders. 12 Procent van de Nederlanders drinken meer dan vier glazen. Vier procent nuttigt minder dan één alcoholische consumptie.

Europeanen nemen meestal een of twee drankjes. Een derde van de inwoners van de Baltische Staten (Letland 36, Litouwen 35 en Estland 29) en Polen (28) dronken in de afgelopen maand slechts één keer een alcoholisch drankje. Dit in tegenstelling tot bijna de helft van de Portugezen (47 procent) die elke dag van een paar drankjes genieten.

Qua drinkgedrag vallen de Ieren op. Twee op de vijf inwoners van Ierland drinken slechts één keer per week (41), maar dan drinken ze wel minstens drie drankjes achter elkaar.

Wat betreft de mannen en vrouwen blijkt uit het onderzoek dat vrouwen minder vaak alcohol drinken dan mannen. 53 Procent van de mannen geeft aan twee of meerdere keren per week te drinken tegenover 34 procent van de vrouwen.

Jongeren en studenten blijken minder vaak te drinken dan ouderen. 31 Procent van de Europeanen tot 24 jaar drinkt minimaal twee keer per week, terwijl 58 procent van de 55-plussers dit doet. Maar als jongeren drinken, nuttigen zij wel meer drankjes dan ouderen. Van alle Europeanen drinkt 10 procent meer dan vijf drankjes per keer. Van de jongeren drinkt 19 procent meer dan vijf glazen per keer.

Het onderzoek werd gehouden in 27 EU-lidstaten, Kroatië en de Turks Cypriotische gemeenschap.

Cookie instellingen