Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Gemiddelde Nederlander drinkt 83 liter bier per jaar

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Gemiddelde Nederlander drinkt 83 liter bier per jaar

22 september 2015 om 14:30

Nederlanders dronken vorig jaar 1,1 miljard liter bier. Dat komt neer op bijna 83 liter per persoon boven de achttien jaar, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.

 

Nederlandse bieren
Amstel Brouwerij
Grolsch Brouwerij

De bierconsumptie zit iets onder het niveau van 2013, toen er per persoon 84 liter achterover werd geslagen. In kratten gerekend van 24 flesjes van 30 cl komt de Nederlandse bierconsumptie neer op 11,5 per persoon.

Zet je alle leeggedronken kratten achterelkaar dan levert dat een rij op van 61.444 kilometer, ongeveer anderhalf keer de omtrek van de aarde.

Nederlandse bierproductie hoger dan frisdrankproductie

De Nederlandse bierproductie overstijgt die van frisdrank (inclusief alcoholvrij bier) en mineraalwater. Vorig jaar produceerden onze brouwers 2,6 miljard liter. De verkoopwaarde bedroeg 2,3 miljard euro. Dat is 46 procent van de totale drankenproductie in Nederland van bijna 5 miljard euro. In 2013 was dat nog 44 procent.

Lees ook

Het bieraandeel steeg omdat er drie procent meer bier werd gebrouwen, maar ook omdat vorig jaar minder frisdrank en mineraalwater is geproduceerd dan in 2013 (2,5 miljard liter tegen 2,7 miljard liter).

Nederland is Europees kampioen in bierexport

Met een verkoopwaarde van 2,3 miljard euro is Nederland de vierde bierproducent in Europa. Duitsland staat bovenaan met 5,8 miljard euro, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Als het op export aankomt, is Nederland de kampioen in Europa. Geen enkel Europees land exporteerde vorig jaar zoveel bier als Nederland (1,9 miljard liter). Na Mexico is ons land de grootste bierexporteur van de wereld, meldden we al eerder.

De belangrijkste exportbestemmingen in 2014 (CBS):

belangrijkste exportbestemmingen van Nederlands bier

Cookie instellingen