Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Leeftijdsgrens kopen alcohol pas vanaf 1 januari 2014

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Leeftijdsgrens kopen alcohol pas vanaf 1 januari 2014

17 april 2013 om 14:44

Dit jaar is de nieuwe Drank- en Horecawet ingegaan. Hierin is een initiatiefwetsvoorstel gedaan om de leeftijdsgrenzen voor het kopen van alcohol op te hogen van 16 naar 18 jaar. Deze maatregel gaat waarschijnlijk pas in op 1 januari 2014.

Geen alcohol onder 18

Dit jaar is de nieuwe Drank- en Horecawet ingegaan. Eén van de belangrijkste doelen van deze wet is het terugdringen van het alcoholgebruik door met name jongeren. Daarom is in het wetsvoorstel opgenomen dat de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol opgeschoven moet worden van 16 jaar naar 18 jaar.

Huidige status maatregel

Op 5 maart jl. heeft een grote meerderheid van de Tweede Kamer met deze maatregel ingestemd. Hierna was het aan de Eerste Kamer om de maatregel te bespreken. Verwacht was dat dat weinig tot geen problemen zou opleveren. De discussie is momenteel niet óf de maatregel gaat worden doorgevoerd, maar vooral wanneer het gaat gebeuren. En als het aan de Tweede Kamer ligt, gebeurt dit zo snel mogelijk. Staatssecretaris Van Rijn is het hier niet mee eens.

Minstens drie maanden

Van Rijn stuurde op 12 april een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Hierin legt hij uit dat de invoering van de leeftijdsverhoging een grote impact heeft op gemeenten. Deze zijn namelijk straks verantwoordelijk voor de handhaving van de nieuwe maatregel. Ook ondernemers en verenigingen zullen zich moeten voorbereiden op de nieuwe leeftijdsgrens.

Lees ook

De overheid heeft de afspraak met lagere overheden (zoals gemeenten) dat wanneer er voor hen belangrijke wetten veranderen, er een minimale invoeringstermijn van 3 maanden geldt. De eerstvolgende mogelijkheid om de leeftijdsverhoging in werking te laten treden is volgens Van Rijn dan ook pas op 1 januari 2014.

Gevolgen nieuwe wet

Door het invoeren van de verhoging van de leeftijdsgrens wordt het verboden om alcoholhoudende drank te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Het gaat dan niet meer alleen om de verkoop van sterke drank, maar ook om zwak alcoholische dranken als wijn en bier. Verder wordt het met het aannemen van de nieuwe wet het bezit van alcohol op straat en in de horeca strafbaar voor jongeren onder de 18 jaar.

Update 19 juni 2013: Eerste Kamer stemt in!

De Eerste Kamer heeft dinsdag 18 juni ingestemd met het wetsvoorstel waarmee de alcoholleeftijd wordt verhoogd naar 18 jaar. De verhoging van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop van 16 naar 18 jaar kan op zijn vroegst op 1 januari 2014 worden doorgevoerd, wat staatssecretaris Van Rijn eerder al liet weten aan de Tweede Kamer.  De nieuwe minimum leeftijd gaat voor zowel alcohol als tabak gelden.

Boete

Vanaf 1 januari 2014 kunnen jongeren onder de 18 jaar een boete krijgen als ze alcohol kopen of consumeren in een openbare ruimte. Sinds januari 2013 riskeren jongeren onder de 16 jaar deze boete al. 

Cookie instellingen