Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Minder snel dronken door meer seks

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Minder snel dronken door meer seks

28 februari 2015 om 10:31

Onderzoek zegt dat knuffelhormoon oxytocine zorgt dat alcohol delen van het brein niet bereikt, het gaat bedwelmende effecten van alcohol tegen. Oxytocine komt vrij door knuffelen en vrijen. Meer seks is dus meer bier?

meer seks is minder snel dronken

Minder snel dronken door knuffelen

Uit onderzoek van de University of Sydney en de Universität Regensburg blijkt dat het knuffel- of liefdeshormoon oxytocine ervoor zorgt dat je minder snel dronken wordt. Oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief contact, zoals bij aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen, vandaar ook de naam knuffelhormoon of liefdeshormoon.

Onderzoek op ratten

De studie onderzocht het effect van oxytocine bij dronken ratten. De ratten werden opgedeeld in drie groepen. Eén kreeg niets, de ander kreeg alcohol en de derde kreeg alcohol en oxytocine. De ratten moesten nadien testen uitvoeren om aan te tonen dat ze nuchter zijn.

Het knaagdier dat een glaasje ophad en het knuffelhormoon kreeg, slaagde, net als de geheelonthouder, met vlag en wimpel. De rat die enkel alcohol kreeg faalde en was nauwelijks in staat normaal te bewegen.

Lees ook

Coördinatie en fijne motoriek

De wetenschappers onderzochten de directe impact die oxytocine had op specifieke delen van het brein die aangetast worden door alcohol. Het bleek dat de oxytocine maakt dat de alcohol bepaalde delen van het brein niet kan bereiken, meer bepaald de delen die coördinatie en fijne motoriek regelen.

“Alcohol tast je coördinatie aan door de activiteit in het deel van het brein dat de fijne motoriek regelt, af te remmen,” zeggen de onderzoekers. “Oxytocine voorkomt dat zo sterk dat we niet langer aan het gedrag van de ratten kunnen zien dat ze dronken zijn. Het is echt een heel opmerkelijk effect.”

Voorkomen alcoholmisbruik

Oxytocine gaat dus de bedwelmende effecten van alcohol tegen, maar het gevaar bestaat dat mensen dan juist meer gaan drinken om toch de effecten te voelen. Eerder onderzoek toont echter aan dat oxytocine op korte en lange termijn het verlangen naar alcohol en de consumptie ervan door ratten deed afnemen. Wellicht kan oxytocine dan ook gebruikt worden als middel om mensen af te helpen van problematisch alcoholgebruik!

Hoewel de invloed van alcohol op de hersenen van een rat sterk lijkt op de mechanismen die spelen bij het menselijk brein, is er meer onderzoek nodig om vast te stellen of oxytocine ook bij mensen het bedwelmend effect van alcohol bij mensen kan blokkeren. Daarom willen de onderzoekers nu op zoek gaan naar de effecten van oxytocine bij mensen met een glaasje te veel op.

Cookie instellingen