Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nederlanders kopen steeds vaker bier in het buitenland

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Nederlanders kopen steeds vaker bier in het buitenland

19 mei 2014 om 16:25

De biersector heeft officieel onderzoek laten doen naar het aantal Nederlanders dat hun bier bij buurlanden Duitsland en België inkoopt. Uit dit onderzoek blijkt dat Nederlanders steeds vaker de grens over gaan.

Nederlanders kopen steeds vaker bier in het buitenland

Accijnsverhoging kost Nederland geld

Uit het onderzoek van onderzoeksbureau Regioplan blijkt dat de accijnsverhogingen geen geld in de schatkist hebben gebracht. Sterker nog: het heeft Nederland juist geld gekost! Tegenover minimale extra inkomsten op accijns in 2013, 24 miljoen euro, staat een groter verlies aan BTW-inkomsten (28 miljoen).

Accijns ruim twee euro lager in Duitsland

In Duitsland is het accijnstarief op een krat bier ruim 2 euro lager dan in Nederland, in België is het verschil kleiner, maar toch € 1,11 minder accijns dan in Nederland. Dit grote verschil zorgt ervoor dat steeds meer mensen naar onze buurlanden rijden om bier te kopen.

Lees ook

Verlies van 2000 banen

En als ze daar toch zijn, doen ze gelijk even de andere boodschappen en gooien ze de tank vol. Duitse supermarkten profiteren hiervan door in Nederlandse regionale kranten te adverteren en Nederlands personeel aan te nemen. 

Volgens Regioplan kost dit 2000 banen bij winkels en horeca en komt hierdoor ook de werkgelegenheid bij de brouwers zelf onder druk te staan.

Accijnsverhogingen terugdraaien

Brancheorganisatie Nederlandse Brouwers heeft een simpele oplossing: de overheid moet de accijnsverhogingen terugdraaien en de bieraccijnzen afstemmen op de tarieven in de buurlanden. Landen als Denemarken en het Verenigd Koninkrijk zijn hiervoor een voorbeeld: zij hebben recent de accijnzen op bier hebben verlaagd om de lokale bierindustrie te stimuleren.

Politici zijn niet onder de indruk

De Nederlandse politiek is niet van plan om iets terug te draaien: “Ik heb Nederlandse Brouwers al vaker van alles horen brullen, maar ik ken de harde cijfers niet.” aldus VVD-Kamerlid Helma Neppérus. Ook zegt de politiek dat het onderzoek te eenzijdig is. Het gaat voorbij aan andere factoren die de biermarkt de afgelopen jaren onder druk hebben gezet, zoals bijvoorbeeld de economische crisis en het rookverbod. Zo ziet Heineken de omzet op de thuismarkt al jaren teruglopen.

Cookie instellingen