Kuitbier is een vergeten bier dat in de 15e eeuw veel werd gebrouwen in Nederland. Het gaat volgens bierhistorici om een blond bier wat gebrouwen wordt van haver, gerst, tarwe en hop.
Deelnemende brouwerijen
Eind oktober daagde bierconsumentenvereniging PINT 160 brouwerijen uit om een bier te brouwen met een Nederlands karakter. Zij deden dit met de pikante stelling dat Nederlandse brouwers geen Nederlands bier brouwen.
Uiteindelijk hebben 20 Nederlandse brouwers besloten om een Kuitbier te brouwen dat in de 15e eeuw voor het eerst werd gebrouwen in steden als Delft, Gouda en Haarlem.
Schaarse ingrediënten
Het gebrouwen Kuitbier moet volgens de regels voldoen aan minimaal 45% haver, havermout of havervlokken. Opvallend is dat juist dit ingrediënt erg schaars is, waardoor het spannend zal worden of elke brouwer aan deze regel gaat voldoen.
Presentatie
Tijdens de opening van de Week van het Nederlandse bier op donderdag 23 mei zal het bier worden gepresenteerd op het Spuiplein in Den Haag en kan het geproeft worden. Op 2 juni vindt tijdens een keuring nog de verkiezing van het beste Kuitbier van Nederland plaats.