Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Waarom moet ik zo vaak plassen van bier?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Waarom moet ik zoveel plassen van bier?

17 oktober 2011 om 10:57

Bier drinken en vaak naar de wc moeten is een combinatie die je misschien bekend voor komt. Maar waarom moet je vaker plassen na wat biertjes te hebben gedronken?

plassen

Vaak plassen na bier

We kennen het allemaal waarschijnlijk wel, van bier moet je veel plassen. Als je een avondje flink wat pilsjes drinkt dan moet dat er natuurlijk ook weer uit. Vaak hoef je het eerste uur nog niet naar het toilet. En dit eerste toilet bezoek probeer je ook zo lang mogelijk uit te stellen. De gedachte daarachter is: hoe langer ik het de eerste keer uitstel (wat relatief makkelijk is), hoe minder snel ik daarna weer naar de wc moet. Maar waarom moet je nou van bier zoveel plassen en van bijvoorbeeld water veel minder vaak? Is de blaas te klein? Of ben je als je aangeschoten bent niet meer in staat de blaas te controleren?

De oorzaak is de alcohol in het bier en het antidiuretisch hormoon, ook wel ADH genoemd. Rianne Bezemer van het Kennisinstituut Bier legt uit: "Normaal gesproken zorgt het ADH ervoor dat we niet al ons lichaamsvocht uitplassen. Alcohol remt echter de aanmaak van dit hormoon waardoor we opeens veel vaker naar het toilet moeten. Het maakt daarvoor niet uit of je bier, wijn of sterke drank drinkt." Bij bier zal je wel sneller naar het toilet moeten dan van wijn, omdat je nou eenmaal meer bier drinkt dan wijn. Het duurt even voordat de alcohol zijn werk doet maar meestal merk je het al na een half uur tot een uur. Dus hoe sneller je drinkt (en hoe meer alcohol je binnen krijgt), des te sneller je vaker achter elkaar naar de wc moet.

Vier mannen bij een urinoir

Lees ook

Ook cafeïne remt het antidiuretisch hormoon en dus zal je, wanneer je heel veel koffie, thee of bijvoorbeeld cola drinkt, ook sneller naar het toilet moeten. Doordat het hormoon ADH niet meer goed werkt, zal je veel meer vocht verliezen dan wanneer je geen alcohol drinkt. Dit heeft tot gevolg dat je sneller een kater krijgt, nadorst hebt en je lichaam uit droogt. Wat kun je hieraan doen?

De oplossing is om minder bier of andere alcohol te drinken, of in ieder geval wat rustiger aan. Hierdoor wordt het antidiuretisch hormoon minder snel beïnvloed door de alcohol en hoef je minder snel te plassen.

Ook is het goed om tussen het bier door af en toe een glas water te nemen. Hierdoor hou je het vocht in je lichaam op peil. Met ORS (oral rehydration solution) kun je dit nog beter reguleren.  De suikers en zouten in de ORS zorgen er voor dat het vocht beter wordt opgenomen Een zakje ORS los je op in water en drink je op dezelfde avond als je veel aan het drinken bent.

Helaas is er nog geen pilletje op de markt dat de aanmaak van het antidiuretisch hormoon stimuleert. Wellicht in de toekomst?

Cookie instellingen