Wetsvoorstel: Alcoholleeftijd naar 18 jaar

09 juli 2012 om 11:57
Regelgeving

Vandaag dient een meerderheid in de Tweede Kamer een wetsvoorstel in om de alcoholleeftijd naar 18 jaar te verhogen.

Een kamermeerderheid van ChristenUnie, PvdA, CDA, SGP en PvdD, gesteund door de SP en Groenlinks dient vandaag, maandag 9 juli 2012, een wetsvoorstel in voor het verhogen van de minimuleeftijd voor alcoholconsumptie naar 18 jaar. Op dit moment is de leeftijd om bier en wijn te kopen nog 16 jaar. Als het voorstel wordt aangenomen dan zou de wet volgend jaar al in kunnen gaan.

Sterke en zwak alcoholische dranken

In de initiatiefwet wordt de grens voor alcoholverstrekking van zwak-alcoholhoudende drank (bier en wijn) verhoogd naar achttien jaar, zodat er één leeftijdsgrens komt voor de verkoop van alle alcoholhoudende dranken, zowel in supermarkten en slijterijen, als in de horeca. Op dit moment is de minimum leeftijd voor zwak alcoholische dranken (drank met minder dan 15% alcohol) 16 jaar.

Gelijk met Europa

18 van de 27 landen in Europa hanteren inmiddels de grens van 18 jaar of ouder. De grens van 16 jaar voor zwak-alcoholhoudende dranken is vastgesteld met de inzichten van 80 jaar geleden. Sindsdien is uit vele wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat drinken in de tienerjaren zeer schadelijk is voor je gezondheid, met name voor de hersenen.

De nieuwe wet maakt ook het bezit van alcohol op straat en in de horeca voor jongeren tot achttien jaar strafbaar. Tot nu toe waren alleen de verkopers strafbaar. De verkoper moest controleren of de koper wel 16/18 jaar was. Het wordt wel zaak om de handhaving van deze wet goed in de gaten te houden en streng te controleren, anders zal deze wet weinig nut hebben.

Reageer

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Laatste reacties