Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Aigle Belgica Brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Aigle Belgica Brouwerij

Aigle Belgica Brouwerij was een bierbrouwerij uit Brugge (België).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Lees ook

NV Grote Verenigde Brouwerijen Aigle-Belgica is een voormalige bierbrouwerij ontstaan in 1928 na de fusie van Den Arend (Aigle) te Brugge en Belgica uit Gent.
De hoofdzetel bleef in Brugge, waardoor Gent steeds als een nevenvesting van Brugge werd beschouwd. Dit bleek later ook gevolgen te hebben.

Totaal 200 man in dienst

De hoofdzetel bleef in Brugge, waardoor Gent steeds als een nevenvesting van Brugge werd beschouwd. Dit bleek later ook gevolgen te krijgen maar in Brugge liet men de moet niet zakken. De helft van de wijk waarin de wijk stond werkte in de Aigle Belgica. De brouwerij stelde ongeveer 200 man te werk en had in de jaren zeventig meer dan 600 café's onder contract. Er werd viermaal per dag gebrouwen in ketels van 300 hectoliters. De brouwerij stelde ongeveer 200 man te werk. Brugge (100), Gent (25) en 60 man in eigen depots. Er waren 800 verplichte café's. Verspreiding over Oost-en West-Vlaanderen, Noord Frankrijk en Zuid Nederland. Er werd zelfs een tijd nog bijgebrouwen in afgehuurde ketels van Brouwerij Krüger te Eeklo, of ging het in 1970 al slecht in Den Aigle.

Versnijden

Voor het vierhonderd jarig bestaan van de brouwerij werd in 1953 een dortmuntertype gebrouwen: BAB 400 doppel dort. Om dit bier te lanceren werd het in de café's gedurende drie weken aan dezelfde prijs als de pils verkocht. Men dronk echter minder omdat BAB 400 sterker was. De cafébazen reclameerden en de brouwerij zag zich verplicht de BAB 400 te versnijden met pils. Drie jaar later werd de productie hervat en vond zijn eigen drinkers.

Aigle-pils

De Aigle-pils van de jaren zeventig was gegroeid uit twee bieren uit de jaren vijftig welke zeer moeilijk uit elkaar te houden waren. De eerste was de BAB-LAGER van 5,2% en het tweede van 5% alcohol was BAB-PILS. Dit waren de twee meest verkochte bieren na de tweede wereld oorlog. AIGLE-PILS bleef tot het einde, hoewel de smaak dezelfde was als de Krüger-pils uit Eeklo.

Einde

In 1968 werd de mouterij langs de Potterrierei al stopgezet en niet al te lange tijd daarna werd de brouwerij overgenomen door Brouwerij Krüger te Eeklo. Piedbœuf, die al 22% van de aandelen van de brouwerij bezat, wordt in 1977 groot aandeelhouder bij Brouwerij Krüger waardoor de brouwerij Aigle-Belgica geheel in handen komt van Piedbœuf. Gezien de ketels zo verouderd om rendabel te kunnen brouwen werden gebouwen enkel nog gebruikt als depot voor Jupilerbier tot 1982. Dan verhuisde de depot naar het industriegebied 't Waggelwater.

Dat dan ook aan alles kwam een einde blijkt. De gebouwen van de eens zo machtige Brouwerij Aigle-Bergica werden in 1985 gesloopt
 

Cookie instellingen