Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Krüger

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Krüger

Bierbrouwerij Krüger is een bierbrouwerij uit Eeklo (België) die is opgericht in 1919. Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.

Scotch C.T.S.

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Krüger

Bierbrouwerij Krüger heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Krüger!
  • Scotch CTS - Ale - 7,2%

    Een zachte en zoete smaak zijn de kenmerken van Scotch C.T.S. 

    Achtergrond informatie

    Lees ook

    Krüger


    Aanvankelijk noemde Euerard zijn zaak Brasserie Georges Euerard die hij 1905 had overgenomen van zijn oom Edmund. Deze stond reeds in 1866 bekend als brouwer van bier en azijn. Maar geleidelijk aan gebruikte Georges de naam Krüger. Eerst voor zijn producten en daarna voor zijn volledige brouwerij. De naamkeuze had te maken met de sympathie en de vermoedelijke ontmoeting die Euerard had met de Zuid-Afrikaanse president Paul Kruger.

    Duitse bezetting

    Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 worden de meeste brouwerijen uit de streek op non actief gezet door de opeising van de koperen ketels door de Duitse bezetter. Per streek liet de bezetter echter wel de beste brouwerij ongemoeid zodat de eigen soldaten nog wat te drinken hadden. In dit geval deze brouwerij.

    Na de wapenstilstand in 1918 stelt brouwer Alfons Loontjens (1867-1941) uit Kaprijke voor om een centrale brouwerij op te richten in het "meetjesland". Nadat ook Georges Euerard (1870-1946) overtuigd was word contact opgenomen met tal van "meetjeslandse brouwers". Uiteindelijk slaan 23 brouwers de handen in elkaar. Omdat Brouwerij Krüger van Georges Euerard dus als één van de weinige nog intact was koos men deze als basis voor de verdere werking en op 5 april 1919 is de stichting van de Centrale Brouwerij Paul Krüger een feit.

    Een andere reden tot samenwerking was ook dat pils een indrukwekkende opmars maakte sedert het de eerste maal in 1842 werd aangemaakt door brouwmeester Josef Groll (1813-1887) in de Tsjechische stad Pilsen. Gezien de grote investering hiervoor was ook samenwerking een goede optie.

    De 23 brouwers en twee overnamen

    Op 5 april 1919 word de akte van de stichting verleden bij notaris Albert Dauwe te Eeklo en gepubliceerd in het Belgisch staasblad van 26 april 1919 onder nr 2883. De stichters waren: Georges Euerard van Brouwerij Krüger - Eeklo; Arthur Dhanens - Eeklo; Désiré Goethals - Eeklo; Benoni Dhanens - Eeklo; Victor Standaert - Kaprijke; Alfons Loontjens - Kaprijke; Gustave Tijtgadt - Maldegem; Victor Van Wassenhove - Maldegem; Louis Soenen - Maldegem; Emile Verstrynge - Maldegem; Maurice Van de Voorde - Lovendegem; Maurice De Vriendt - Lovendegem; Isidoor De Ruyter - Waarschoot; Cyrille De Backer - Waarschoot; Arséne Bekaert - Watervliet; Alberic De Sutter - Watervliet; Gaston Naudts - Sleidinge; Herman Roegiers van Brouwerij het Kasteel - Oosteeklo; Joseph Ingels - Boekhoute; Edmond Aldeweireldt - Bassevelde; Carlos Huyghe - Sint-Laureins; Wed. Emile Leuridan - Knesselare; Edmond De Keyser - Ursel.

    Ook werden in 1921 de Gentse brouwerijen Devos en Saverys overgenomen.

    De direct bestond toe uit Georges Euerard (President), dhr Rutten (Technisch directeur) en dhr Arthur Dhanens (afgevaardigd beheerder). De overige stichters werden niet alleen aandeelhouder maar ook depothouder en kregen het exclusieve recht de Krüger-bieren te verhandelen.

    Nieuwe start

    De produktie van het bier van lage gisting verliep niet zonder problemen. Men slaagde er niet in een goede Bock te brouwen en de brouwerij zag zich genoodzaakt dit bier elders aan te kopen om in de vraag te kunnen voorzien. Om de produktie van het lage gistingsbier te optimaliseren word een brouwmeester uit Tsjechoslowakije, Dhr Jaroslan Gočár, aangetrokken die er in slaagt een Bockbier te brouwen die de concurentie met de beste Belgische bieren aankan. Tevens slaagde hij er ook in een lekkere Münich te ontwikkelen.

    De bloeiperiode van Krüger kan beginnen!

    Na de nieuwe start werd er in 1921 een maalderij en mouterij bijgebouwd. Het was ook de tijd dat men de overstap maakte van paarden naar gemotoriseerd vervoer voor de bezorging in Eeklo en omliggende dorpen. Er worden 10 groene Saurer vrachtwagens angekocht die worden beschilderd met een éénvomige reclame. Om de expansie bij te kunnen benen bouwde men in 1925 een nieuwe tankkelder zodat men de opslagcapaciteit kon verdubbelen. In 1929 werd ook een nieuwe brouwzaal in gebruik genomen met een productiecapaciteit van 350 hectoliter per brouwsel, met een maximum van 3 brouwsels per dag. De opmars van de lage gistingbieren was niet meer tegen de houden en daarom is men in de jaren dertig gestopt met het brouwen van de hoge gistingbieren.

    In 1933 worden de gist-en lagerkelders uitgebreid en verschijnen de eerste reclameadvertenties in de streekkranten.

    In 1935 overlijdt Gočár werd later opgevolgd door zijn landgenoot Rudolf Strnisko (1881-1952), een Tsjechische brouwmeester met een lange lijst van verdiensten in het buitenland.

    Er zijn plannen voor de bouw van een eigen bottelarij watde zuiverheid en het vooruitzicht van de flessenbier ten goede komen wat steeds meer in opmars is. Maar toen kwam de Tweede Wereldoorlog.

    Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de oorlog werd "Fluitjesbier" gebrouwen de zogenaamde Zero huit met de schaarse grondstoffen die voorhanden waren. Ook werden de gebouwen en installatiesbleven niet gespaard tijdens de bezetting, zodat na de oorlog opnieuw grote investeringen nodig waren om te kunnen blijven bestaan.

    Na het overlijden 1941 van Alfons Loontjens wordt hij opgevolgd, als beheerder en commercieel directeur, door zijn zoon Urbain. Ook wordt dhr Georges Euerard opgevolgd door zijn zoon Aimé Heene-Euerard, na zijn overlijden in 1946. Hij heeft echter de werderopbouw niet lang mogen meemaken. Hij overlijdt namelijk al in 1949.

    De uitstelde plannen voor de nieuwe bottelarij worden in 1949 de waarheid en voldoet aan alle gestelde eisen van volksgezondheid. Deze bottelarij heeft een capaciteit van 8000 flessen per uur en die worden voorzien van aantrekkelijke etiketten. Door deze uitbreiding moesten er heel wat nieuwe arbeidskrachten worden aangetrokken waardoor het personeelsbestand stijgt van 65 tot ca. 100. Alweer in 1950 word de bottelarij uitgebreid met een bottelgroep van 16000 flesjes per uur.

    Krüger Braü

    In 1952 overlijdt brouwmeester Rudolf Strnisko en word opgevolgd door Dhr Edmond Chabot. Deze ontwikkelt de "Krüger Braü". Hiervoor werd het huis van dhr Euerard afgebroken en werden er nieuwe kantoren gebouwd. Ook was hiervoor uitbreiding van het wagenpark en bouw van een moderne garage voor de 27 vrachtwagens noodzakelijk.

    In 1954 kocht men huidenfabriek Enke aan om te gaan gebruiken als opslagplaats, nadien worden ze gebruikt als ateliers en werkplaatsen.

    In 1958 ingebruikname van een geavanceerde bottelgroep van 24000 flessen per uur.

    Einde groei

    Mede door de economische crisis, stijgende loonkosten en de grote concurrentie van de supermarkten ging de productie en verkopen vanaf 1967 in dalende lijn waardoor men besloot de Brugse bouwerij Aigle-Belgica over te nemen om toch het verkoopvolume te halen. De jaren daarop kwam er dan ook weer een stijgende verkoop.

    Overname

    Om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden ging in 1978 het bedrijf op in Piedbœuf. Vanaf 1981 brouwt men tevens het Jupiler pils. Krüger Pils blijft nog steeds bestaan maar dan als etiketbier. De Krüger Export word in Mons gebrouwen volgens het originele Krüger recept. In 1986 werkten er zelfs nog 167 personen.

    In 1988 gaan Piedbœuf en Artois een fusie aan en komt Krüger dus in handen van brouwerijgroep Interbrew en is van dan af geen zelfstandige N.V. meer.

    Maar centralisatie had tot gevolg dat de brouwerij in de Stationsstraat in 1992 werd gesloten. Op 13 november 1992 is de laatste brouwdag en 11 december 1992 de laatste botteldag. Hiermee verdwijnt de Krüger Pils volledig van de markt. Enkel Krüger Export bestaat nog als merknaam maar word reeds lang elders gebrouwen.

    In 1993 word Krüger zoals beloofd een distributiecentrum. Alle activiteiten worden overgeplaats naar de achterkant aan de Zuidmoerstraat zodat de gebouwen aan de Stationstraat leeg komen te staan. Maar dit hield niet lang stand en werd in 1999 gesloopt.

    Heden

    Op de vrijgekomen grond kwam later het Krügercentrum, een winkelplaza. Het oude uithangbord van de brouwerij zelf siert nu de oprijlaan van de parking.

    Overnames door Bierbrouwerij Krüger

    Bierbrouwerij Krüger heeft 1 overname gedaan, namelijk Aigle Belgica Brouwerij in 1969.

    Cookie instellingen