Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Phoenix Brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Phoenix Brouwerij

Phoenix Brouwerij was een bierbrouwerij uit Amersfoort (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

De Phoenix Brouwerij heeft niet van het begin af die naam gedragen. In 1872 werd een geheel nieuwe brouwerij opgeleverd in Amersfoort, op een terrein net buiten de oude stad Amersfoort, naast het "Kalfsveld", die onder de naam Amersfoortsche Beiersch-Bier-Brouwerij van start ging. In 1890 werd de brouwerij overgenomen en werd de naam gewijzigd in N.V. Phoenix Brouwerij.

Toen de brouwerij in 1890 in andere handen kwam van Coets de Bosson kreeg zij de naam Phoenix Brouwerij. Deze naam bleef gehandhaafd, ook toen in 1894 de brouwerij in handen kwam van de familie Meursing (tot 1904 in hun handen).

Gelievde naam

Sinds 1895 gaat het Phoenix Export Bier naar alle werelddelen. Het opvallende is dat de naam "Phoenix" in de meeste landen een geliefde naam voor Brouwerijen is gebleken. Daar door moesten ze voor het Export Bier meestal een ander naam kiezen. Enkele meeste bekende merken: Mill, Klaver en Castle. Door dit alles neemt de Phoenix Brouwerij een geheel aparte plaats in tussen andere brouwerijen van betekenis in Nederland.

Meten met de grote jongens

Na een grote verbouwing en modernisering die plaats heeft gevonden in 1913, heeft Phoenix haar vleugels wijd uitgeslagen. Door deze modernisering kon een bier gebrouwen worden dat niet hoefde onder te doen voor de kwaliteiten van die door andere moderne brouwerijen in Nederland. Verdere perfectionering op diverse fronten en de specialisering op flessenbier voor het binnenland, heeft dit alleen maar versterkt.

Tijd ver vooruit

Lees ook

De brouwerij was in haar manier van denken en in marketing haar tijd ver vooruit. In 1912 werd de "Phoenix Trading Company Ltd" opgericht voor met name het export gebeuren. Al in 1917 bracht de brouwerij een alcoholvrije bier, Malto genaamd, op de markt. Acht jaar werd de overstap gemaakt met het bier te bottelen met kroonkurken. In 1927 werd "Phetradico Amsterdam" opgericht, een dochter, puur als handelsnaam. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd als huisontwerper voor alle reclame-uitingen de bekende grafisch vormgever Nicolaas Petrus de Koo ingeschakeld.

Tussen 1932 en 1964 bezat men ook "Phoenix Scheepvaart Maatschappij", in eerste instantie bedoeld voor het verschepen van eigen export.

Overname

In 1953 nam met de complete exportmerken over van Van Vollenhoven (o.a. Falcon). In 1961 ging de Phoenix Brouwerij een contract aan met Albert Heijn voor de productie van het huismerk bier, een contract dat 8 jaar stand zou houden. In datzelfde jaar werd de N.V. Phoenix Brouwerij echter overgenomen door de Verenigde Nederlandse Brouwerijen d'Oranjeboom, een fusiebedrijf tussen De drie Hoefijzers en d'Oranjeboom. In 1967 werd dit fusiebedrijf overgenomen als Nederlandse tak van het Britse Allied Breweries. Brouwerij Phoenix sloot drie jaar daarna, in 1970 haar poorten en het jaar daarop werd de brouwerij gesloopt.

De Phoenixgeest dwaald nog steeds rond

Ondanks het slopen van de brouwerij bleef de naam "Phoenix" echter bestaan. Toen de Nederlandse tak van de Allied Breweries in 1995 werd overgenomen door het toemalige Belgische bierconcern Interbrew, verhuisde de merknaam "Phoenix" ook mee en wordt thans nog steeds gebruikt als exportmerk van InBev.

Inmiddels is in 2007 het merk "Phoenix", onder licentie, ook weer terug geheel op de Nederlandse markt op initiatief van twee enthousiaste bierliefhebbers, Evert van der Linde en Onno Kleefkens. Onder Het Klaverblad Amersfoort V.O.F. brachten zij zowel het "Phoenix" als het "Klaver" merk weer op de markt waarbij zowel de kroonkurk als de etiketten op de flessen gebaseerd waren op de ontwerpen van N.P. de Koo uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Met ingang van 2010 is dit alleen voortgezet door Onno Kleefkens onder de noemer Phoenix Trading Company. Ook weer een historische naam die toen door Phoenix voor de export werd gehanteerd.

Cookie instellingen