Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier apart verkocht in supermarkt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier apart verkocht in supermarkt

27 maart 2014 om 10:46

Vakbond FNV Bondgenoten wil dat bier in supermarkten in een aparte ruimte wordt verkocht door gespecialiseerd personeel. Hiermee moet worden voorkomen dat het personeel te maken krijgt met boze klanten als er om legitimatie wordt gevraagd.

Bier apart verkocht in supermarkt

Leeftijdscontrole tot 25 jaar

Sinds 1 januari 2014 is als onderdeel van de nieuwe Drank- en Horecawet de leeftijdsgrens voor het kopen van bier verschoven van 16 naar 18 jaar. Omdat het lastig te bepalen is of iemand 16, 17 of 20 is, is de legitimatie leeftijd voor de zekerheid opgerekt naar 25 jaar. Naar aanleiding hiervan heeft FNV Bondgenoten een enquête gedaan onder supermarktpersoneel. Hieruit is gebleken dat bijna de helft van hen sinds deze nieuwe wet boze reacties van klanten heeft gekregen.

Ontslag of boze klanten

"Aan de ene kant moet gevraagd worden om een legitimatiebewijs, anders raak je je baan kwijt. Aan de andere kant word je dan geconfronteerd met boze klanten en worden jou niet de middelen aangereikt om daar op een veilige manier mee om te gaan," zegt Robbert Coenmans van FNV Bondgenoten.

Lees ook

Bier apart verkopen

FNV stelt verder dat de helft van het supermarktpersoneel geen cursus heeft gekregen om om te gaan met boze en agressieve klanten. Ze pleiten dan ook voor gespecialiseerd personeel dat bier kan gaan verkopen in een aparte ruimte. Deze mensen zijn getraind om om te gaan met eventuele boze reacties en zullen daardoor weerbaarder zijn. 

Opnieuw in de rij staan

Brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vindt het een erg slecht idee om bier in een supermarkt apart te verkopen. "Dat is onpraktisch. Klanten worden er niet blij van als ze een flesje wijn apart moeten afrekenen en daarvoor opnieuw in de rij moeten staan. En zo'n aparte ruimte binnen een supermarkt inrichten is ook niet altijd haalbaar."

 

Cookie instellingen