Brouwgraan nu als duurzaam ingrediënt voor bakkers
08 mei 2025 om 16:15
Brouwgraan als duurzaam ingrediënt voor bakkers: Beko Groothandel en MaGie Creations slaan de handen ineen om de reststroom van het bierbrouwproces te benutten.
Beko Groothandel x MaGie Creations
Na verschillende succesvolle (kleinschalige) marktintroducties van producten met brouwgraan door ambachtelijke bakkers zoals Bakkerij van Vessem in samenwerking met Jopen, maken Beko Groothandel en MaGie Creations brouwgraan nu toegankelijk voor het bredere publiek.
In mei 2025 voegt Beko Groothandel dit innovatieve ingrediënt op basis van hoogwaardige ruwe materialen toe aan haar assortiment. Brouwgraan is rendabel inzetbaar terwijl het bakkers in staat stelt ambachtelijk en duurzaam te ondernemen.
Brouwgraan verrast, biedt kansen waar je ze niet verwacht. Madeleine Gielens - Eigenaar van MaGie Creations
Wat is brouwgraan?
Brouwgraan is een restproduct uit het bierbrouwproces. Tijdens het brouwen worden granen (meestal gerst en soms tarwe) gebruikt om suikers vrij te maken die de gist nodig heeft om alcohol te produceren. Nadat dit proces is voltooid, blijft het graan over als "bostel", "bierbostel"of "brouwrestant". Dit restant bevat nauwelijks suikers of zetmeel (die zijn immers opgelost in het bier), maar wel veel vezels, eiwitten en mineralen.
De bakkerijsector werkt hard aan het bouwen van een sterke en duurzame toekomst. Het omarmen van duurzame proposities kan daarbij uitdagend zijn, zeker wanneer het op gespannen voet staat met de rendabiliteit van producten.
Met brouwgraan van MaGie Creations biedt Beko Groothandel een unieke broodverbeteraar bestaande uit tarwe en gerst aan. Dit helpt bakkers om unieke producten aan te bieden. Brood, waaraan brouwgraan is toegevoegd, heeft een unieke, verdiepende smaak én bevat minder koolhydraten, maar wel meer vezel en eiwit. MaGie Creations heeft de technische kennis in huis om brouwgraan, ook economisch, op een aantrekkelijke manier in te zetten. Dit gaf Beko Groothandel de doorslag om brouwgraan in het assortiment op te nemen.
Bierbostel omzetten tot functionele ingrediënten
MaGie Creations is expert in de verwerking van brouwgraan tot functionele ingrediënten. Ingrediënten met een lage ecologische voetafdruk die geschikt zijn voor verwerking in producten als brood én banket. Denk hierbij aan koek, cake en ook boterdeeg.
Madeleine Gielens, eigenaar van MaGie Creations, ziet de samenwerking met Beko Groothandel als volgende strategische stap in de ontsluiting van de markt voor brouwgraan: “Brouwgraan verrast, biedt kansen waar je ze niet verwacht. Onze productontwikkelaars staan te popelen om hun kennis van PowerFlour, ons eerste ingrediënt op basis van brouwgraan, samen met Beko Groothandel breder met de bakkerijsector te delen.”
Brouwgraan is voor iedereen eenvoudig toepasbaar, zodra je weet wat je in handen hebt. Omdat brouwgraan een afwijkende compositie heeft, de suikers en zetmelen van de oorspronkelijke granen zijn achtergebleven bij de bierbrouwer, gedraagt het zich namelijk anders in recepturen dan traditionele ingrediënten. Om deze reden bieden Beko Groothandel en MaGie Creations bakkers die PowerFlour willen verwerken in hun producten technische ondersteuning. Zo kan iedereen op de website van Beko Groothandel een receptuur voor het bakken van brood met brouwgraan vinden. Met dit praktische advies kan iedere bakker lekkere, gezondere en duurzamere producten toevoegen aan het productportfolio.