Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Gemeenten handhaven nieuwe alcoholwet niet

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Gemeenten handhaven nieuwe alcoholwet niet

14 juli 2014 om 10:21

Drank onder de 18? Nix geen probleem, want de gemeenten in Nederland blijken nauwelijks de nieuwe alcoholwet te handhaven.

Leeftijdscontrole bij het kopen van bier

Het is nog altijd kinderlijk eenvoudig om aan alcohol te komen als je onder de 18 bent. Gemeenten treden nauwelijks op tegen cafés die drank verkopen aan minderjarigen. Sinds 1 januari is de minimumleeftijd voor de verkoop en het bezit van alcohol 18 jaar. Maar uit onderzoek van de NOS blijken gemeenten de wet niet te handhaven.

Vrij spel voor minderjarigen

Kroegen of supermarkten die toch aan minderjarigen verkopen, kunnen worden gestraft. Dat gebeurt volgens de NOS echter zelden. In de tweehonderd onderzochte gemeenten is geen enkele horecagelegenheid gesloten vanwege verkoop aan minderjarigen. Slechts negen procent van de gemeenten heeft boetes uitgedeeld en meer dan de helft heeft nog geen enkele waarschuwing uitgedeeld.

Lees ook

Gemeenten hebben nog geen beleid

Vier op de tien gemeenten moeten hun beleid om te controleren op alcoholgebruik onder de 18 jaar nog officieel vaststellen. Dat het tijd kost, komt onder meer doordat het nieuwe beleid eerst langs de gemeenteraad moet worden geloodst. Ook zouden veel gemeenten sancties als een middel voor later zien. Ze willen eerst inzetten op preventie en bewustmaking.

Al eerder waarschuwden instanties dat deze wet geen zin heeft als de toezichthouders geen actief toezicht houden en geen sancties opleggen. Dit blijkt nu ook uit te komen.

Nix was de afspraak

De overheid is begin dit jaar de campagne Nix is de afspraak gestart om ouders en minderjarigen te wijzen op de nieuwe regels. De boodschap: Bier drink je dus vanaf je 18e, anders helemaal nix! Een mooie en duidelijk campagne, maar als de lagere overheid het laat af weten met de handhaving dan heeft het weinig zin.


Cookie instellingen