Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Geneest bier Alzheimer? | Onderzoek met veelbelovende uitkomst

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Geneest bier Alzheimer?

07 juni 2016 om 15:34

Goed nieuws voor ons bierdrinkers!

Op de uitkomst van dit onderzoek naar de relatie tussen Alzheimer en bier kunnen wij wel proosten. 

Geneest bier Alzheimer?

De trend is zichtbaar bij grote brouwers zoals Heineken en concurrenten Anheuser-Busch (Budweiser) en SAB Miller: in rijkere, westerse landen daalt de bierconsumptie.

Adviesbureau McKinsey berekende dat de bierconsumptie in de Verenigde Staten tussen 2007 en 2014 per saldo niet is gegroeid, en in grote markten als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is sprake van een daling van 10 procent over deze periode.

Dit wil niet zeggen dat er in Nederland weinig bier wordt gedronken. Zo drinkt de gemiddelde Nederlander gemiddeld 83 liter bier.

Gelukkig is er hoop. Zo kunnen grote brouwers afgezien van meedoen aan de populaire deelmarkt voor speciaalbieren hun hart ophalen bij een gepubliceerde studie. Deze studie gaat over de relatie tussen alcoholgebruik en de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

Bier voor de hersenen

Bier voor de hersenen

Finse onderzoekers bestudeerden data van 125 overleden mannen tussen de 35 en 70 die toestemming hadden gegeven voor medisch onderzoek na hun dood.

Lees ook

Hersengegevens werden gecombineerd met informatie van nabestaanden over alcoholgebruik van de overledenen.

Uit dit onderzoek is een opmerkelijke conclusie voortgekomen, waarbij er een verband lijkt te zijn tussen bierconsumptie en bescherming tegen de ziekte van Alzheimer.

Daarbij gaat het erom dat biergebruik lijkt te beschermen tegen de neerslag van het zogenoemde amyloid-beta eiwit tussen de hersencellen, wat door veel onderzoekers wordt gezien als een veroorzaker van Alzheimer.

Sterke drank & Wijn

Sterke drank

Dat bier beter is voor je gezondheid dan sterke drank wordt ook weer met de volgende uitkomst van het onderzoek bewezen. Onderzoeker constateerden namelijk dat er geen enkel verband is tussen bescherming tegen de ophoping van het amyloid-beta eiwit en de consumptie van wijn of sterke drank. Ook de mate van alcoholconsumptie hing niet samen met de concentratie van het eiwit.

De onderzoekers stellen wel  dat de argumenten tegen de schadelijke effecten van overmatig alcoholgebruik overeind blijven.
Ook is meer onderzoek nodig naar andere factoren die de samenvoeging van het amyloid-beta eiwit stimuleren dan wel remmen.

De conclusies zijn dus nog niet heel hard, maar vooralsnog niet ongunstig voor bierbrouwers en zeker niet voor ons biergenieters!

Cookie instellingen